A visszér sokszor több, mint esztétikai probléma

Vágólapra másolva!
A visszerek olyan kitágult vénák, amelyek sötétkék szőlőfürtökként türemkednek ki a bőr alatt és időnként rendkívül csúnya látványt nyújtanak. Főként a nőket sújtja. Mit tehetünk megelőzése céljából, illetve hogyan lassítható az állapot romlása?
Vágólapra másolva!

Mik azok a visszerek?


Elméletileg a visszeresség bármelyik vénán megjelenhet, leggyakoribb mégis a lábszár vénáin, mert ezek vannak a legnagyobb nyomásnak kitéve. A vénák juttatják vissza a vért a szívbe, munkájukat vénabillentyűk segítik, amelyek meggátolják, hogy a vér a gravitáció hatására ellenkező irányba folyjon.


Ha a billentyűk elégtelenül működnek, a vér visszaáramlik, és a vénák kitágulnak. A lábszárban az úgynevezett mélyvénák az izmok között helyezkednek el, a felületes vénák pedig a bőr alatt. A lábszár izmainak összehúzódása elősegíti a vér szív felé történő áramlását, a felületes vénák billentyűinek károsodása esetén azonban kialakul a visszeresség.


Miért alakulnak ki?


A billentyűk károsodásának pontos oka nem ismert. A kor előrehaladtával a vénabillentyűk meggyengülnek, a hosszas állás hatására pedig a vér a lábszár vénáiban szaporodik fel.


Terhességben megnő a vértérfogat, és ezzel a visszeresség kockázata is, azonban a genetikai tényezőknek is fontos szerepük van kialakulásában. A visszerességben szenvedők legalább felénél családi halmozódás figyelhető meg.


Az elhízás is kockázatot jelent, mivel a nagyobb testsúly miatt nagyobb nyomás nehezedik a vénákra.


Milyen szövődmények léphetnek fel?


A visszeresség leggyakrabban csupán esztétikai probléma, felléphet azonban fájdalom is. Az érintett terület feletti bőr kiszáradhat és ekcéma képződhet rajta. Számolnunk kell fekélyek képződésével is, továbbá vérezhetnek, ha beütjük a lábszárunkat.


Kezelés házilag és az orvosnál


Először is, visszeresség esetén kerüljük a hosszú ideig történő állást vagy a keresztbetett lábbal ülést, mivel ezzel gátoljuk a véráramlást. Száraz bőrre pedig mindenképpen használjunk testápolót.


Ha bármilyen kezelésre szánjuk el magunkat, előtte keressük fel orvosunkat, aki valószínűleg meg akar győződni arról, hogy a láb keringése rendben van-e: ez leggyakrabban Doppler-vizsgálattal történik.


A kompressziós harisnyák viselése elősegíti a vér visszaáramlását a szívbe, és csökkenti a fájdalmat, ehhez azonban egész napos viseletre van szükség.


Injekciós kezelés (szklerotizálás) és műtét csak rendelőben illetve kórházban végezhető. Az injekciók lezárják a vénákat, így megszűnik a tágulat, azonban ennek mellékhatásai is lehetnek.


Újabban lézeres kezelés is létezik, ez azonban még kevés helyen hozzáférhető.


Mikor forduljunk mindenképp orvoshoz?


Menjünk orvoshoz, ha a vénák kellemetlenséget okoznak. Nem árthat, ha ellenőrzik a keringésünket és meggyőződünk arról, hogy nem valamilyen kezelhető állapot okozza-e visszereinket.