Angliában győzött a józan ész és az együttérzés

Vágólapra másolva!
Anglia és Wales ügyészei a héten új irányelveket kaptak az asszisztált öngyilkosság kérdésével kapcsolatban, azaz az olyan esetekhez, amikor valaki aktívan segédkezik gyógyíthatatlan beteg szerette meghalásában. Az új irányelv csökkenti annak valószínűségét, hogy a szeretteik öngyilkosságát segítő személyek ellen bűnvádi eljárás induljon.
Vágólapra másolva!

"A jövőben nem az áldozat jellemzőire, hanem inkább a gyanúsított motivációira kell összpontosítani, arra, hogy a gyanúsított indítéka teljes egészében az együttérzés volt-e" - nyilatkozta Keir Starmer, Anglia és Wales legfőbb ügyésze. Megjegyezte azonban azt is, hogy az "irgalmas gyilkosokra" továbbra is teljes mértékben vonatkoznak a törvények.


A legfőbb ügyész azt követően hozta nyilvánosságra az irányelvet, hogy egyre több brit állampolgár utazott azért külföldre, hogy ott segítse partnerét az öngyilkosság végrehajtásában. "Az új irányelv nem változtatja meg az asszisztált öngyilkosságra vonatkozó törvényt. Nem nyitja meg az utat az eutanázia felé. Mindössze egyértelmű kereteket biztosít az ügyészeknek ahhoz, hogy eldöntsék, mely eseteket kell bíróság elé vinni, és melyeket nem."


A britek Svájcba jártak meghalni


A közelmúltban nyilvánosságra került számos eset nyomán az asszisztált öngyilkosság heves viták kereszttüzébe került. Angliában és Walesben továbbra is törvénybe ütközik, és akár 14 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.


Az elmúlt években több mint száz gyógyíthatatlan illetve halálos beteg utazott a svájci Dignitas klinikára meghalni, és az öngyilkosságukban segédkező hozzátartozóik közül senkit sem fogtak perbe.


Múlt héten azonban a BBC egyik tudósítóját őrizetbe vették gyilkosság vádjával, miután egy tv-műsorban beismerte, hogy megfojtotta AIDS-ben szenvedő volt szeretőjét. Az ősz folyamán pedig két édesanya állt azért a bíróság elé, mert megölték súlyosan beteg gyermeküket. Egyiküket szabadságvesztésre ítélték, a másikat felmentették.


De a legfőbb ügyészt az irányelv kiadására az késztette, hogy egy szklerózis multiplexben szenvedő beteg tudni akarta, hogy bíróság elé állítják-e férjét, Omart, ha segít neki öngyilkosságot elkövetni.


A Dignity in Dying (Méltóságos Halál) civil szervezet vezetője az új irányelvet a józan ész és az együttérzés győzelmeként értékelte.