Miért szeretnek egyedül lenni az introvertált emberek?

Vágólapra másolva!
Az emberi arcok a nyitottabb emberek számára többet árulnak el, mint befelé forduló társaiknak. Az extrovertált emberek agya nagyobb figyelmet fordít az emberi arcokra, mint az introvertáltaké - derült ki egy friss tanulmányból.
Vágólapra másolva!

A kísérlet részben megmagyarázza, miért szeretnek a nyitott személyiségű emberek mások társaságában lenni, és miért választják a különösen visszahúzódó emberek egy jó könyv társaságát a barátok helyett. A tanulmány azt az elméletet is alátámasztja, hogy az emberi agyban lévő alapvető idegi eltérések felelnek a személyiségért.


Egy ember személyiségét többféleképpen lehet leírni, a beszédestől a szorongón és a szorgalmason át egészen a rendezettig. Nyilvánvalóan egy embert több személyiségjegy jellemez, ám ezeket a személyiségjegyeket kategóriákba lehet rendezni: introvertáltság és extrovertáltság, azaz befelé vagy kifelé fordulás.


Az extrovertált emberek szeretnek másokkal lenni, általában élvezik a társas helyzeteket, míg az introvertáltakra éppen az ellenkezője igaz. Azt azonban eddig még senki sem vizsgálta, hogy az extrovertáltak érzékenyebbek-e a társas helyzetekkel összefüggő stimulusokra, például az emberi arcokra.



Minél extrovertáltabb volt az alany, annál magasabb volt a P300 reakciója az emberi arcokra, vagyis a nyitottabb személyiségű emberek nagyobb figyelmet fordítottak az emberi arcokra. Az introvertált alanyok esetében a P300 reakció az emberi arcok és a virágok esetében nagyon hasonló volt.

"Ez is egy újabb bizonyíték arra, hogy a személyiség nem pusztán pszichológiai fogalom" - állítja a tanulmány készítője, Inna Fishman. "A különböző személyiségtípusoknak idegi alapja van."