A H1N1 mutációja nem jelent nagyobb veszélyt - állítják a szakértők

Vágólapra másolva!
A Tamiflu rezisztens törzset eddig világszerte 75 esetben mutatták ki. Dr. Keiji Fukuda, a WHO influenzaügyi tanácsadója elmondta, a mutáns vírussal fertőzött betegek közül többen is rákellenes kezelésben részesültek, így immunrendszerük az átlagosnál jóval gyengébb. Az őket kezelő kórházi dolgozók azonban nem kapták el a fertőzést, ami szintén azt bizonyítja, hogy a mutáns vírustörzs nem veszélyes a tömegekre.
Vágólapra másolva!

"Még nem válaszoltunk meg minden ezzel kapcsolatos kérdést - mondja Dr. Fukuda - de az biztos, hogy felesleges pánikot kelteni. A Tamiflu rezisztencia megjelenése inkább a szezonális influenza oltások esetében jelenthet problémát, a sertésinfluenzás megbetegedések számát nem fogja jelentősen növelni.

Rezisztens törzzsel fertőzött betegeket regisztráltak már Norvégiában, Ukrajnában, Braziliában, Kínában, Japánban, Mexikóban, és az USA-ban is, az esetek között volt enyhe és súlyos lefolyású is.

A szakértők még vizsgálják milyen tényezők gyorsíthatják fel a két új mutáns - rövid nevükön a D222G oés a D225G - terjedését. Dr. Fukuda hozzátette: az influenza vírus nagyon könnyen mutálódik, ha minden változást hivatalosan is bejelentenének, az nagyjából olyan gyakoriságot feltételezne, mintha az időjárás jelentés mellé mindig kapnánk vírus jelentést is...