Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Csodás gyógyulás: egy lázcsillapítótól lehámlott a teljes arcbőre

Vágólapra másolva!
Egy svéd tinilány arcát felismerhetetlenségig elcsúfította egy nagyon ritka bőrbetegség, azonban a lány arca ma már újra a régi.
Vágólapra másolva!

A 19 éves svéd Eva Uhlinnál olyan allergiás reakció lépett fel egy vény nélkül kapható paracetamol hatására, amely csak minden egymilliomodik esetben fordul elő. A potenciálisan életveszélyes betegség, a toxikus epidermális nekrolízis (más néven Lyell-szindróma) hatására bőre egész testén vörössé vált, felhólyagosodott, majd lehámlott. A betegségben szenvedők 40 százaléka nem éli túl a betegséget, de Evának szerencséje volt.

Most, négy évvel később a pincérnőként dolgozó lány már elég magabiztos ahhoz, hogy az egész világnak megmutassa arcát, először azóta, hogy testére visszanőtt a bőr. Eva rémálma 15 éves korában, 2005 szeptemberében kezdődött, amikor egy belföldi nyaralás során hirtelen megbetegedett. Lázcsillapítóként paracetamolt javasoltak neki, azonban a szervezetét megtámadó vírus és a gyógyszer nem várt reakciót indított el a lány testében.

Eva másnap arra ébredt, hogy arcát hólyagok borítják, sőt átterjedtek egész testére is. A lányt azonnal a Linköpingi Egyetemi Kórházba szállították, ahol az égési osztályon helyezték el. Az orvosok azonnal morfiumot rendeltek neki fájdalomcsillapításra, továbbá nyugtató hatású kenőccsel kenték be Eva arcát és mellkasát. A lány bőre hamarosan hámlani kezdett.

A következő években arca nagy részéről folyamatosan hámlott a bőr, és ugyanez történt a mellkasán, a karján, a hátán és hasán, sőt szempilláit, kéz- és lábkörmeit, továbbá haja egy részét is elvesztette. "Olyan volt, mintha mászna valami a bőröm alatt" - mesélte Eva. "Nagyon megdöbbentem, olyan volt, mint egy horrorfilmben. Nem hittem el, hogy mindez velem történik. Annyiszor vettem be paracetamolt korábban, és az orvosok sem tudták megmondani, most miért így reagáltam így" - nyilatkozta a brit Daily Mail-nek.

Forrás: Daily Mail / Caters
Forrás: Daily Mail / Caters

A lány az első, másfél hónapos kórházi kezelés után hazatérhetett, de a teljes gyógyulásra még éveket kellett várni, szemcseppet a mai napig használ és bőre is nagyon érzékeny a napsugárzásra.

"Eva bőre az allergiás reakció miatt saját maga ellen fordult" - magyarázta Folke Sjvberg professzor, a lány kezelőorvosa. "A betegség kinézetre nagyon hasonlít az égésre, de annál sokkal jobban gyógyul. Mivel sehogyan sem lehet megállítani, csak enyhíthető a folyamat fájdalomcsillapítással és folyadékpótlással."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről