Hosszú távon az alacsony szénhidráttartalmú diéta a legelőnyösebb

Vágólapra másolva!
Az eddigi egyik leghosszabb idejű összehasonlítás szerint az alacsony szénhidráttartalmú diétával körülbelül ugyanolyan mértékű fogyás érhető el hosszabb távon, mint az alacsony zsírtartalmú étrenddel, ám előbbi jobb lehet a szív egészsége szempontjából.
Vágólapra másolva!

Amerikai kutatók eredményeiket az Annals of Internal Medicine (Belgyógyászati Szemle) című szakfolyóirat augusztus 3-i számában hozták nyilvánosságra.


A két évig tartó követéses vizsgálatba 307 elhízott felnőttet vontak be, akik azonban nem voltak cukorbetegek, és koleszterinszintjük is a normális határértéken belül volt. A tesztalanyok kétharmada nő, egyharmada férfi volt. A résztvevőket két csoportba osztották, az egyik csoport az Atkins nevével fémjelzett alacsony szénhidráttartalmú, a másik pedig az alacsony kalória- és zsírtartalmú étrendet követte.


A tanulmány végére mindkét típusú étrenddel testsúlyuk mintegy 7 százalékát adták le a résztvevők, a fogyás mértéke tehát nagyjából megegyezett a két csoportban. Különbség mutatkozott viszont az úgynevezett jó koleszterin (HDL) szintjében. Mint Gary Foster kutatásvezető, a Temple University munkatársa elmondta, a HDL-szint 23 százalékkal emelkedett az alacsony szénhidráttartalmú étrendet követőknél, ám csak 12 százalékkal a másik típusú diétán lévő embereknél.