Vágólapra másolva!
Befejezéséhez közeledik a Steindl Imre tervezte máriafalvai oltár helyreállítása. A pécsi Zsolnay gyárban 1882 készült műalkotás főalakja a Magyar Nemzeti Múzeumban látható, a mellékalakokon az utolsó simításokat végzi Nagy Nándor restaurátor.
Vágólapra másolva!

(MTI) - A hódmezővásárhelyi Tornyai múzeumban dolgozó szakember elmondta, hogy a majolikából készült, 3,8 méter magas neogótikus oltár főalakjának restaurálását a képzőművészeti egyetemen diplomamunkaként készítette el. A műalkotás most a Magyar Nemzeti Múzeumban látható a Megmentett műkincsek 2007 című kiállításon, az elvégzett munkáért, a tárgyrestaurátor szakon végzett szakember pedig megkapta a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének fődíját.

Nagy Nándor közölte, hogy a pécsi múzeum megbízta az oltár 1,2-1,4 méteres mellékalakjainak restaurálásával is. Az egyik szobor Szent Erzsébetet ábrázolja, amint kenyeret ad egy szegény gyereknek, a másik pedig Szent Antalt egy angyal társaságában.

Az alkotások helyreállítását jelentős kutatómunka előzte meg, az oltár főalakjánál az előkészületek négy hónapig tartottak. Megvizsgálták, milyen anyagból készült a kerámia, milyen hőfokon égették ki, hány réteg festéket használtak a díszítésnél, valamint miként lehet megoldani a hiányzó részek kiegészítését - sorolta a szakember.

A restaurálás a szobrok megtisztításával kezdődött el, majd a megrongálódott, elveszett elemek pótlása következett. A mellékalakoknál a legnagyobb feladatot Szent Erzsébet koronájának helyreállítása jelentette. Az ékszer nyolc cikkelyéből csupán egy maradt éppen, s ez alapján kellett újra megmintázni a koronát - emelte ki Nagy Nándor.

A sérülések javítását a retusálás, a kiegészítések festése követi, majd védő lakkréteget kapnak a szobrok - tette hozzá a szakember. A teljes oltárt a fő- és mellékalakokkal szeptember közepétől Pécsett láthatja majd a közönség, ahol állandó Zsolnay-kiállítás nyílik.