Folyamatos orosz támadás alatt Kelet- és Dél-Ukrajna, egymás után csapódnak be a rakéták

Események

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna, Marupol, orosz, tank, katonák
MARIUPOL, UKRAINE - APRIL 22: Forces patrol in Mariupol, where the Russian Army has taken control, on April 22, 2022. One of the kindergartens - kindergarten No. 83 "Little Red Riding Hood" was stuffed with abandoned ammunition. (Photo by Leon Klein/Anadolu Agency via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 60. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül37 bejegyzés
08:08
április 24, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij kész találkozni Putyinnal

Sajtókonferenciát tartott az ukrán elnök Kijevben, Zelenszkij arról beszélt, hogy ma a városba érkezik az amerikai külügyminiszter és a védelmi miniszter - írta a BBC.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Forrás: Ukrán Elnöki Hivatal

Zelenszkij azt mondta kész találkozni az orosz elnökkel, hogy tárgyaljanak a békéről, abban az esetben viszont felfüggesztik a béketárgyalásokat, ha az oroszok megölik az Azovsztal üzemet védő katonák akárcsak egyikét.

08:18
április 24, 2022
Vágólapra másolva!

Kiéheztetik az Azovstal védőit

Az orosz csapatok továbbra is nyomást gyakorolnak a mariupoli Azovstal acélműre és megpróbálják kiéheztetni a védőket - írta a BBC egy amerikai agytrösztre hivatkoza.

A mariupoli Azovstal-gyár látképe Forrás: AFP/Sputnik/Ilya Pitalev

A városból továbbra sem tudták evakuálni a civileket, mondta az elemző, hozzátéve, hogy Oroszország a keleti támadásokra összpontosít, és a következő napokban valószínűleg növelni fogják a szárazföldi offenzívák mértékét

08:30
április 24, 2022
Vágólapra másolva!

17 orosz repülőt lőttek le az ukránok

Tizenhét orosz légi célpontot semmisített meg az ukrán légierő az elmúlt napban - írta a Kyev Independent Jurij Ignat a légierő szóvivőjére hivatkozva.

09:13
április 24, 2022
Vágólapra másolva!

Kiderült, hova megy az ENSZ-főtitkár Moszkva és Kijev előtt

Az ENSZ főtitkára Törökországba látogat, mielőtt Moszkvába és Kijevbe utazik. Az ENSZ közleménye szerint Antonio Guterres hétfőn a fővárosba, Ankarába megy, ahol találkozik Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. Ezt követően kedden Moszkvába utazik, ahol találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és munkaebédet tart Szergej Lavrov külügyminiszterrel. Utolsó állomása csütörtökön Kijevben lesz, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Dmitro Kuleba külügyminiszterrel találkozik.

Törökország közvetítőként működött közre eddig Ukrajna és Oroszország között a háború alatt, és a két fél közötti béketárgyalások házigazdája volt.

09:30
április 24, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij támadja az ENSZ-t

Zelenszkij ukrán elnök azonban bírálta az ENSZ azon döntését, hogy a főtitkár Oroszországot előbb látogatja meg, mint Ukrajnát.

"A háború Ukrajnában van, Moszkva utcáin nincsenek holttestek. Logikus lenne először Ukrajnába menni, hogy lássuk az ottani embereket, a megszállás következményeit" - mondta.

10:15
április 24, 2022
Vágólapra másolva!

Nyolc halott Luhanszk régióban

Nyolc ember meghalt és ketten megsebesültek a kelet-ukrajnai Luhanszk régiót ért orosz ágyúzásban - közölte Szerhij Haidai regionális vezető. Egy Telegram-posztban azt írja, hogy hat ember meghalt, amikor szombaton Hirske és Zolote városokat bombázták. Két nőt holtan találtak egy lerombolt ház romjai alatt Popasna városában, amelyet néhány napja ért találat. Haidai szerint Szjevjerodoneck városában egy rendőrörs is romba dőlt.

10:20
április 24, 2022
Vágólapra másolva!

249 gyerek érkezett szombaton Budapestre

Magyarország területére 2022. április 23-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 4136 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5057 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 531 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.
Az ukrajnai háború elől 2022. április 23-án 539 ember, köztük 249 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A különvonatokkal Kőbánya-felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 14 ember, köztük 9 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőr képzésben résztvevőkkel Kőbánya felső vasútállomáson és a BOK csarnokban segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.
A rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival. (Forrás: Országos Rendőr-főkapitányság)

11:31
április 24, 2022
Vágólapra másolva!

21 800 orosz katona halt meg Ukrajna szerint

Az ukrán hadsereg mai jelentése szerint 21 800 orosz katona halt meg a háború kitörése óta.

11:52
április 24, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna vizsgálatot indít az odesszai lakóépületek megtámadása miatt

Odessza régió ügyészsége vizsgálatot indít a várost szombaton ért rakétatámadás miatt, amiben legalább 8 ember meghalt. A hatóságok szerint a rakéták egy katonai intézményt és két lakóépületet találtak el. Két rakétát még a levegőben sikerült hatástalanítani az ukrán védelemnek.

Az orosz védelmi minisztérium azt nyilatkozta, hogy Odesszában csak egy olyan intézményt vettek célba, ahol külföldről érkezett fegyvereket tároltak - írja a BBC.

Tűzoltók egy orosz légitámadásban súlyosan megrongálódott lakóépület előtt Odesszában 2022. április 23-án Forrás: MTI/AP/Max Psibisevszkij
12:00
április 24, 2022
Vágólapra másolva!

Törökország lezárta légterét a Szíriába tartó orosz gépek előtt

Törökország lezárta a légterét a Szíriába tartó orosz repülőgépek előtt - jelentette be helyi idő szerint szombaton a török külügyminiszter, hozzátéve, hogy a döntés egyaránt vonatkozik a civil és a katonai gépekre is.

Oroszországnak áprilisig volt engedélye arra, hogy az arab országba tartó járatai használják a török légteret - magyarázta Urugay-i látogatása során Mevlüt Cavusoglu újságírók előtt, kiemelve, hogy a török kormány három hónapra engedélyezi a légtérhasználatot, amelyet az időtartam lejárta után ismét kérvényezni kell.

A Habertürk török televízió arról tájékoztatott, hogy Ankara erről már márciusban értesítette Moszkvát.
A tilalom három hónapig tart - tette hozzá az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió Cavusoglut idézve.

A külügyminiszter bejelentésére Moszkva egyelőre nem reagált.

Oroszország Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogatja a 2011 óta tartó szíriai polgárháborúban, míg Ankara a damaszkuszi rezsim ellen harcoló milíciáknak nyújt segítséget.

12:42
április 24, 2022
Vágólapra másolva!

Egyértelmű az oroszok célja - mutatjuk!

Tovább folytatják a támadásokat az orosz csapatok Kelet-Ukrajnában, céljuk továbbra is a teljes kelet-ukrajnai térség elfoglalása. Egy friss jelentésből kiderül, hogy a Kijev környékéről átcsoportosított csapatokat is újra harcba állították az orosz erők, és hogy továbbra is nyomást gyakorolnak a mariupoli Azovstal acélműre.

A teljes hírt itt olvashatja.

13:07
április 24, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán lőszerraktárakat találtak el az oroszok

Oroszország védelmi minisztériuma azt állítja, hogy kilenc ukrán lőszerraktárat találtak el a rakétáikkal az éjszaka, ezekből négyet a harkovi régióban, ahol tüzérségi fegyvereket tároltak.

13:23
április 24, 2022
Vágólapra másolva!

Ma is megpróbálnak embereket evakuálni Mariupolból

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes a Telegramon közölte, hogy ma délben is megpróbálják evakuálni a civil lakosságot az ostromlott Mariupolból. A kimentett embereket Zaporizzsja településre viszik. A szombati evakuációs kísérlet meghiúsult - írja a BBC

13:30
április 24, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán elnök nehézfegyvereket akar

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetében azt mondta, felelősségre fogják vonni azokat, akiknek köze volt az Odessza elleni légicsapáshoz. A délnyugat-ukrajnai várost szombaton érte rakétatámadás, amelyben hatan meghaltak, köztük egy három hónapos csecsemő is.

"Nehézfegyverzetre van szükségünk. Amint több fegyverünk lesz, higgyék el, azonnal visszafoglaljuk az ideiglenesen megszállt régiókat" - szögezte le Zelenszkij.

Az elnök vasárnap a Kijevben tartott húsvéti misén az ostrom alatt álló Mariupolra kitérve kijelentette: "a falakat lerombolhatják, de nem lehet elpusztítani azt az alapot, amelyen harcosaink és az egész ország szellemisége nyugszik".

Az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol elfoglalása kulcsfontosságú a 2014-ben elcsatolt Krím félsziget és Oroszország szárazföldi része közötti folyosó megteremtése szempontjából.

13:51
április 24, 2022
Vágólapra másolva!

Többen meghaltak a kelet-ukrajnai légicsapásokban

Halálos áldozata is van a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszkot ért orosz légicsapásnak - közölte Valentin Reznyicsenko, a megye kormányzója vasárnap. Harcokat jelentettek Luhanszkból is, ahol ukrán források szerint nyolcan haltak meg légicsapásban. Szerhij Hajdaj luhanszki kormányzó Telegram-üzenetben azt mondta, a harcok a környéken az ortodox húsvét beköszöntével sem csillapodtak, hozzátéve, hogy Luhanszk térségében a támadások hét templomot rongáltak meg. A harcok folytatódtak Harkiv megyében is, ahol a kormányzó, Oleh Szinehubov szerint az újabb ágyúzásnak két halálos áldozata és 19 sebesültje van.

14:06
április 24, 2022
Vágólapra másolva!

Nem lehet templomba menni sem a kijárási tilalom alatt

Az ortodox húsvéti ünnepek ellenére a harcok által leginkább sújtott régiókban - Kijev mellett Donyeckben, Luhanszkban, Zaporizzsjában, Harkivban, Mikolajivban, Odesszában, Csernihivben, Lvivben és Herszonban - szombat este héttől - máshol 11-től - vasárnap hajnali 5 óráig tartó kijárási tilalmat hirdettek. Ez idő alatt a templomokat sem lehetett látogatni, elmaradtak a hagyományos húsvéti éjszakai szertartások is.

14:21
április 24, 2022
Vágólapra másolva!

410 menekülőnek segítettek a humanitárius tranzitponton szombaton

A budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton szombaton 410 menekülőnek segítettek a munkatársak, az éjszakát 150 ember töltötte a létesítményben - tájékoztatta Budapest Főváros Kormányhivatala vasárnap az MTI-t.

A mintegy 4400 négyzetméter alapterületű BOK csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők. Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internet-elérhetőséget biztosít számukra a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve.

A MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárat üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket.

A tranzitpontról továbbutazókat a Keleti és a Nyugati pályaudvarra, valamint a Liszt Ferenc-repülőtérre buszokkal viszik, a Magyarországon maradóknak pedig segítenek a szállás biztosításában - írták.

15:11
április 24, 2022
Vágólapra másolva!

Lengyel adatok

A lengyel határőrség szerint már több mint 2,9 millió ember menekült Ukrajnából Lengyelországba a háború kezdete óta. Szombaton 21 100 ember lépte át a határt Lengyelország felé - írja a BBC.

16:02
április 24, 2022
Vágólapra másolva!

Azonnali tűzszünetet akar az ENSZ Mariupolban

Az ENSZ ukrajnai koordinátora azonnali tűzszünetre szólított fel Mariupolban a még a városban lévő mintegy 100 ezer civil kimenekítése érdekében. "Azonnal le kell állítani a harcokat, hogy életeket lehessen megmenteni. Minél tovább várunk, annál nagyobb veszélyben vannak. Azonnal lehetővé kell tenni, hogy elhagyhassák a várost. Holnap már túl késő" - fogalmazott Amin Avad.

16:04
április 24, 2022
Vágólapra másolva!

Nem jöhetnek hozzánk üres kézzel

Nem ajándékokat és süteményeket, hanem konkrét dolgokat, konkrét fegyvereket várunk - szögezte le vasárnap Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ortodox húsvéti misét követően közzétett videóüzenetében, Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnapra tervezett kijevi látogatására célozva. Az elnök leszögezte: szeretettel várják a látogatókat, "de nem azért, hogy csak selfie-ket csináljanak".

"Nem jöhetnek hozzánk üres kézzel" - jelentette ki. A Reuters hírügynökség vasárnap felhívta a figyelmet arra, hogy az amerikai miniszterek látogatását Zelenszkij jelentette be előző nap, a hírt pedig Fehér Ház mostanáig nem erősítette meg.

16:09
április 24, 2022
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa üzenete

A politikusok az emberekre hallgassanak, akik békét akarnak - szorgalmazta Ferenc pápa a Szent Péter téren vasárnap délben mondott beszédében, melyben a húsvétot ünneplő ortodoxokat is köszöntötte.

A teljes hírt itt olvashatja.

16:55
április 24, 2022
Vágólapra másolva!

A washingtoni orosz nagykövet szerint megszüntették a houstoni és New Yorki-i főkonzulátus számláit

Megszüntette a Bank of America a houstoni és a New York-i orosz főkonzulátus számláit, a washingtoni nagykövetséget gyakorlatilag blokád alá vették a hatóságok - jelentette ki Anatolij Antonov, az amerikai fővárosban működő orosz diplomáciai képviselet vezetője vasárnap a Rosszija-1 televízióban.

"Az amerikai kormányszervek lényegében blokád alá vették a nagykövetséget. Két főkonzulátusunk, a houstoni és a New York-i számláit a Bank of America megszüntette" - mondta a nagykövet.
Antonov elmondta, hogy a nagykövetség munkatársait írásos és telefonos fenyegetéseket kaptak."Egy időben még a nagykövetség kijáratát is elzárták, elég sok tüntetés volt, vandalizmus történt, festéket locsoltak szét" - hangoztatta a nagykövet.

Antonov az amerikai lépéseket "ruszofóbiával" magyarázta, amelyet szerinte az váltott ki, hogy Oroszország nem fogadta el az egyoldalú amerikai szabályok alapján létrejött új világrendet.

17:10
április 24, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország szerint 423 ukrán katonai célpontot semmisítettek meg az éjszaka

Az orosz rakétaerők és tüzérség egységei az éjszaka folyamán 423 ukrán katonai célpontot semmisítettek meg - közölte a vasárnap délelőtti hadijelentésben Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Konasenkov szerint a szétlőtt célpontok között egyebek között 26 harcálláspont, 367 erődítmény, valamint négy rakéta- és tüzérségi fegyver- és lőszerraktár volt. Elmondta, hogy az orosz légvédelem 10 ukrán drónt lőtt le.

Nagypontosságú földi-föld rakétákkal robbanóanyag-gyártó üzemet romboltak le Pavlograd közelében. A légerő gépei az éjszaka folyamán 26 ukrán katonai létesítményt támadtak, megsemmisítve egy zászlóaljparancsnokságot, valamint mintegy 150 "nacionalistát" és 40 páncélozott járművet.

Konasenkov szerint a háború kezdete óta az ukrán fegyveres erők 141 repülőgépet, 110 helikoptert, 551 drónt, 264 légvédelmi rakétarendszert, 2496 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 282 rakéta-sorozatvetőt, 1093 tüzérségi üteget és aknavetőt, valamint 2343 speciális katonai járművet veszítettek.

17:46
április 24, 2022
Vágólapra másolva!

Az ortodox húsvét alkalmából éjjeli liturgiát tartottak minden orosz templomban

Az ortodox húsvét alkalmából, ahogy minden orosz templomban, az orosz fegyveres erők kubinkai főtemplomában és Szíriában, a hmejmími légibázison is éjjeli liturgiát tartottak. Vlagyimir Putyin elnök a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban vett részt az istentiszteleten, a szertartást Kirill, Moszkva és Oroszország pátriárkája mutatta be.

Kirill arra kérte a hívőket, hogy aki csak teheti, vegyen részt a katonai összecsapások áldozatainak megsegítésében. Putyin a Kreml honlapján megjelent üzenetben köszöntötte a húsvétot ünneplőket és külön az egyházfőt is. Az elnök szerint az ünnep egyesíti az ortodox keresztényeket és minden orosz állampolgárt, "akik Krisztus feltámadását ünneplik a magas erkölcsi eszmék és értékek körül, amely felkelti az emberekben a legvilágosabb érzéseket, az élet, a jóság és az igazságosság győzelmébe vetett hitet". Méltatta az orosz ortodox egyháznak és más keresztény felekezeteknek a történelmi, kulturális és spirituális hagyományok megőrzéséért, a család intézményének megerősítéséért, a fiatalabb generáció neveléséért kifejtett erőfeszítését.

18:04
április 24, 2022
Vágólapra másolva!

Kijev külön tárgyalást javasol Moszkvának a mariupoli helyzet rendezésére

Az orosz erők változatlanul támadják a Mariupolban lévő Azovsztal acélipari üzem területét, ahol katonákon kívül civilek is tartózkodnak, ezért a városban kialakult válságos helyzet rendezésére Kijev külön tárgyalásokat javasol Moszkvának - közölte Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetője, az Oroszországgal tárgyaló kijevi küldöttség tagja vasárnap a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

A legutóbbi jelentések alapján Mariupolban már csak az Azovsztal területét tartják ellenőrzésük alatt az ukrán fegyveres erők, ukrán becslések szerint mintegy kétezer katona és ezer civil húzhatta meg magát az acélmű területén és az alatta húzódó alagútrendszerben.

A napokban Vlagyimir Putyin orosz elnök kamerák előtt adta utasításba, hogy ne rohamozzák meg az üzemet, hanem zárják körbe, hogy "egy légy se tudjon kijönni". Ezzel összefüggésben viszont Podoljak arról számolt be, hogy az orosz erők most is megállás nélkül támadják az acélművet bombákkal és tüzérséggel, valamint csapatokat és haditechnikát vonnak a térségbe a gyárterület megrohamozásához.

A tanácsadó szavai szerint Mariupol tekintetében három lépésre van szükség ahhoz, hogy Oroszország megőrizhesse "maradék reputációját": valódi "húsvéti" tűzszünetet kell életbe léptetni a városnál, haladéktalanul humanitárius folyosót kell nyitni a civilek kimenekítésére, és Oroszország egyezzen bele egy különleges tárgyalási fordulóba, amelynek célja az lenne, hogy kivonhassák onnan a körbezárt ukrán katonákat, valamint fogolycserét hajtsanak végre.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy április 20-án Podoljak és az orosz féllel tárgyaló ukrán delegáció vezetője, David Arahamija, a Nép Szolgája kormánypárt frakcióvezetője kijelentette, hogy készek Mariupolban találkozni az orosz tárgyalóküldöttséggel, és egyeztetni az ukrán alakulatok kivonásáról a városból. Az orosz fél még nem adott választ a javaslatra.

18:12
április 24, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij telefonon beszélt Erdogan török államfővel

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap telefonon beszélt Recep Tayyip Erdogan török államfővel, akinek felvetette a mariupoli civilek azonnali kimenekítésének szükségességét és a blokád alatt tartott ukrán katonák kicserélését orosz hadifoglyokra. Az Anadolu török hírügynökség szerint

Erdogan kijelentette, hogy Ankara kész megadni a szükséges támogatást az ukrán-orosz tárgyalási folyamathoz.

A török vezető azt is kijelentette, hogy biztosítani kell a sebesült ukrán katonák és a civilek evakuálását Mariupolból.

Vasárnap az ukrán fegyveres erők parancsnoksága arról számolt be, hogy az Azovsztal területét továbbra is körbezárva és tűz alatt tartja az orosz hadsereg, és nehézbombázó repülőgépekkel is intéz légi csapásokat.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatót tart Kijevben 2022. április 23-án Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
18:22
április 24, 2022
Vágólapra másolva!

Nem sikerült evakuálni ma civileket Mariupolból

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes közölte, hogy nem sikerült a mára tervezett mariupoli evakuáció. Holnap újra megpróbálják kimenteni a civil lakosságot az ostromlott városból - írja a BBC.

18:55
április 24, 2022
Vágólapra másolva!

Ausztria ellenzi, hogy Ukrajna az Európai Unió tagja legyen

Miután az ukrán elnök, Zelenszkij azt követelte, hogy vegyék fel Ukrajnát az Európai Unióba, megszólalt az osztrák külügyminiszter, Alexander Schallenberg. Az AFP információi szerint azt mondta: ellenzi, hogy Ukrajna tagjelölti státuszt kapjon.

A teljes hírt itt olvashatja.

19:24
április 24, 2022
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyság tűzoltóautókat adományozott Ukrajnának

Az Egyesült Királyság 23 tűzoltóautót és felszereléseket adományott Ukrajnának.

A South Yorkshire-i Tűzoltóság képet is megosztott az Ukrajnába tartó konvojról - írja a Sky News.

20:29
április 24, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz falut ágyúzott az ukrán hadsereg

Ukrajna ágyúzott egy falut az oroszországi Belgorod régióban - idézett a TASZSZ orosz állami hírügynökség egy helyi tisztviselőt.

Vlagyimir Perstev elmondta, hogy a támadásnak nincsenek áldozatai - írja a Sky News

22:07
április 24, 2022
Vágólapra másolva!

Verescsuk szerint az orosz erők nem engedtek humanitárius folyosót nyitni Mariupolból

Az ortodox húsvét vasárnapján sem sikerült humanitárius folyosót nyitni az Azovi-tengerparti Mariupol kikötővárosból, mert az orosz erők nem szavatolták a tűzszünet bevezetését - állította ki Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes vasárnap egy tévéműsorban.

Verescsuk szerint António Guterres ENSZ-főtitkárnak fel kell vetnie ezt a kérdést keddre tervezett oroszországi látogatásakor.

Már nem kérjük, hanem követeljük az ENSZ-től, hogy biztosítsa a tűzszünetet és humanitárius folyosó megnyitását Mariupolból és a városban lévő Azovsztal acélműből - jelentette ki a miniszterelnök-helyettes.

Hangsúlyozta, hogy jelenleg körülbelül ezer nő és gyermek tartózkodik a gyár területén, rajtuk kívül legalább ötszáz sebesült, közülük mintegy ötvenen azonnali szakképzett segítségre szorulnak.

22:20
április 24, 2022
Vágólapra másolva!

Csuhuivot lőtte az orosz hadsereg, egy férfi meghalt

Az orosz csapatok a kelet-ukrajnai Harkivtól délkeletre fekvő Csuhuivot lőtték.

Találat ért két lakóházat, köztük egy többemeletes épületet. Életét vesztette egy 59 éves férfi, hárman megsérültek - hozta nyilvánosságra Volodimir Timosko, Harkiv megyei rendőrfőnök.

22:34
április 24, 2022
Vágólapra másolva!

A Donyec-medencében és a harkivi régióban indítottak offenzívát az orosz erők

Az ukrán déli műveleti parancsnokság közlése szerint Herszon megyében orosz erők ukrán zászlókat tűztek azokra a harckocsikra, amelyekkel lakott területeket vettek tűz alá.

A parancsnokság leszögezte, hogy az ukrán fegyveres erők egységei nem lőnek civil lakóépületekre akkor sem, ha ott orosz katonák rejtőznek.

A jelentésükben kifejtették, hogy az oroszok pszichológiai nyomást akarnak gyakorolni a polgári lakosságra, hogy biztosítsák a tervezett "népszavazások" támogatását, és megpróbálják annektálni Ukrajna általuk ideiglenesen elfoglalt területeit.

A parancsnokság hozzátette, hogy az ukrán rakéta- és tüzérségi egységek húsvétra virradó éjjel a déli országrészben 12-szer mértek csapást az orosz csapatokra. A támadások következtében az orosz erők 11 katonát és három páncélozott járművet veszítettek.

A kijevi vezérkar vasárnap délutáni helyzetjelentésében azt írta, hogy az orosz erők a Donyec-medencében és a harkivi régióban offenzívát próbáltak végrehajtani, de nem jártak sikerrel, "veszteségeket szenvedtek, és kénytelen voltak visszavonulni a korábban megszállt vonalakra".

Az Ukrajinszka Pravda hírportál jelentése szerint húsvét vasárnap az elfoglalt Herszon megye kivételével minden ukrajnai régióban légiriadók voltak.

23:53
április 24, 2022
Vágólapra másolva!

Egy több mint 100 éves hajóval emelik ki a Moszkvát

A Kommunával próbálják meg kiemelni az oroszok a Fekete-tengeren elsüllyedt, 187 méteres Moszkva rakétacirkálót.

Arra nincs esély, hogy a 110 éves mentőhajó az egész hadihajót a felszínre hozza, a cél inkább az, hogy a hajón lévő rakétákat, valamint fontos eszközöket és dokumentumokat visszaszerezzék.

00:32
április 24, 2022
Vágólapra másolva!

Felszerelést kér Ukrajna az atomerőműveihez

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökséghez fordult Ukrajna, hogy felszereléseket kérjen az atomerőművek biztonságos működtetéséhez. Többek között sugárzásmérő műszerekre valamint generátorokra van szükségük - írja a BBC.

A közlemény szerint a a nemzetközi szervezet a múlt hónapban már leszállított egy adag felszerelést Ukrajnának, de a jövő héten várhatóan újabb szállítmány érkezik. 

A BBC megjegyezte, az orosz hadsereg egy időre átvette az irányítást Zaporizzsja és Csernobil felett, ám ezek ismét ukrán ellenőrzése alatt állnak. 

01:03
április 24, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajnában tárgyalhat az amerikai külügyminiszter

A Guardian ukrán forrásokra hivatkozva azt írja, megérkezett Kijevbe Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter is. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök várhatóan a fegyverszállításokról tárgyal a miniszterekkel.

A látogatást hivatalos forrásból még nem erősítették meg.

06:58
április 25, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Az orosz-ukrán háború eseményeiről ITT ÍRUNK a továbbiakban.