Egyre több a halott, temetőket mosott ki az árvíz Nova Kahovkánál, folytatódik Herszon támadása

conflict war Horizontal orosz ukrán háború
Vállról indítható rakétáal lő egy kiképzésen lévő ukrán katona
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 471. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül22 bejegyzés
06:05
június 09, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:23
június 09, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: A harc helyett a mentés a legfontosabb

Éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök köszönetet mondott minden harcosnak, akik kemény csatákat vívnak a frontvonal különböző szakaszain, de úgy fogalmazott: most nincs itt az ideje, hogy erről beszéljünk. Volodimir Zelenszkij szerint elsősorban a kahovkai gátrobbantás miatt kialakult "ökocídiummal" kell foglalkozni: az evakuálással, az emberek ivóvízellátásával, valamint a kárfelméréssel. Azt mondta: a maximális helyreállításon kívül nincs más alternatíva. "Lehet, hogy Putyin után Oroszország tönkremegy, de Ukrajna nem" - tette hozzá az ukrán elnök.

06:29
június 09, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok magukra hagyták a bal parton élőket

Az oroszok tovább ágyúzzák Herszont és térségét, ami megnehezíti az emberek kimenekítését, különösen, hogy evakuációs pontokat is értek találatok - mondta éjszakai videójában az ukrán elnök, aki szerint a megszállók - teljesen tuatosan - sorsukra hagyták a Dnyeper bal partján élőket. A katasztrófa ott még kiterjedtebb.

06:59
június 09, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz rakétacsapás érte Uman városát

Két rakéta talált el egy ipari telephelyet és egy autómosót Uman városában – közölte a cserkaszi régió kormányzója, Ihor Taburets. Nyolcan megsebesültek, közülük ketten súlyosan.

Áprilisban egy lakóházat ért rakétatámadásban 23 ember halt meg a városban.

07:25
június 09, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. június 8-án az ukrán-magyar határszakaszon 6294 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5894 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül 37 embernek állítottak ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást - közölte a rendőrség.

07:51
június 09, 2023
Vágólapra másolva!

Elég vagy nem elég a víz az atomerőműnek?

Úgy tűnik, hogy a kahovkai gátat és a zaporizzsjai atomerőművet üzemeltető energetikai társaságok nem értenek egyet abban, hogy a gátszakadás milyen hatással van az erőműre.

Ihor Szirota, a víztározót üzemeltető Ukrhydroenergo vezetője szerint a vízszint csütörtök este 12,5 méter magas volt – 20 centiméterrel a kritikus szint alatt, amikor a szivattyúk már nem képesek vizet szívni a hat atomreaktor és a nukleáris hulladéktároló kiszolgálásához. Azt mondta az Interfaxnak, hogy a gátat "a tövéig lerombolták", és előrejelzése szerint a víz szintje 3 méteresre fog csökkenni, ami a Dnyipro folyó magassága volt a gát építése előtt.

Az atomerőművet üzemeltető Energoatom szóvivője azonban visszautasította a jelentést, és azt mondta, hogy a vízszint stabil, arra hivatkozva, hogy délelőtt 11 órakor a tározó 12,9 méteres magasságban volt. Azt mondta az NBC-nek, hogy egy külön hűtőtó 16,6 méter magasan található, és az elég az erőmű szükségleteinek kielégítésére".
Ez a tó több hónapig is hűtheti az atomerőművet – mondta korábban Rafael Grossi, az ENSZ nukleáris felügyeletének vezetője. Később a Sky Newsnak úgy nyilatkozott: "Néhány héten vagy hónapon belül, de valamit tenni kell."

A Nuclear Consulting Group elnöke, Paul Dorfman aggodalmát fejezte ki az erőmű nukleáris hulladékát hűtő tavak miatt, amelyek "jelentős sugárszennyezést bocsáthatnak ki", ha a Kahovka-tározó vízszintje túl hosszú ideig túlságosan alacsonyra csökken.

08:22
június 09, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna nyugati támogatása erős jelzés Putyinnak

Rishi Sunak brit miniszterelnök azt mondta Washingtonban, hogy Ukrajna szövetségeseinek erős jelzést kell küldeniük Vlagyimir Putyinnak arról, hogy a Kijev melletti kiállásuk nem gyengül. „Minél jobban támogatni tudjuk Ukrajnát, nemcsak itt és most, de tartósan, akár évekig is, az világossá teszi Putyinnak, hogy értelmetlen háborút vív.

08:54
június 09, 2023
Vágólapra másolva!

Omlásveszélyre figyelmeztetnek

Egy párizsi székhelyű nukleáris biztonsági szervezet, az IRSN szerint a kahovkai gát megsemmisülése és tározójának vízszintcsökkenése miatt omlásveszélyes helyzetbe került a zaporizzsjai atomerőmű hűtőtava. Elméletük szerint a másik oldalon lévő tározó hiányában a hűtőmedencében lévő víz belső nyomása átszakíthatja a körülötte lévő gátat.

A medence elvesztése nem feltétlenül lenne katasztrofális, mivel más vízforrásokat is be lehetne vonni, hogy megakadályozzák az erőmű nukleáris fűtőanyagának olvadását, de a hűtőmedence elvesztése drámaian növelné az erőmű biztonsági aggályait.

09:27
június 09, 2023
Vágólapra másolva!

Nincs nyoma külső támadásnak

Az Associated Press információi szerint a Kahovka-gátról készült közeli drónfelvételek nem mutatnak bizonyítékot felülről érkező támadásra. Oroszország korábban a gát ágyúzásával vádolta meg Ukrajnát, de a még látható épületeken semmi jele nincs a bombázásra jellemző perzselési nyomoknak vagy repeszhegeknek.
Ukrajna azt állítja, hogy Oroszország belülről robbantotta fel a gátat, amit ez a videó nem tud igazolni.
A szakértők szerint ez utóbbi sokkal valószínűbb, mint egy ukrán támadás – bár a gátat is meggyengítette a hónapokig tartó orosz elhanyagolás.

10:03
június 09, 2023
Vágólapra másolva!

Legalább kilencen megsebesültek a Herszon elleni ágyúzásokban

Orosz lövöldözésben legalább kilenc ember megsebesült Herszonban, miközben a lakosságot evakuálják az árvíz miatt. Az ukrán belügyminisztérium a Telegramon kiadott közleményében közölte, hogy az ágyúzás „pontosan azon állampolgárok evakuálásakor kezdődött, akiknek az otthonát elöntötte a víz".

10:34
június 09, 2023
Vágólapra másolva!

ENSZ segélymunkások érkezhetnek Herszonba

Ukrán tisztviselők szerint az ENSZ beleegyezett, hogy személyzetet küldjön a civilek evakuálására a megszállt Herszonba, ha Oroszország engedélyezi a bejutásukat. Ukrajna garantálta a segélymunkások biztonságos átjutását az elárasztott területekre, de Oroszországnak ugyanezt a biztosítékot kell nyújtania – közölte az ukrán külügyminisztérium.
"Megállapodás született arról, hogy az ENSZ haladéktalanul növeli a segélyek mennyiségét, és további erőket küld Herszonba és más érintett régiókba" - olvasható a Dmitro Kuleba külügyminiszter és Denise Brown ENSZ humanitárius koordinátor találkozója után kiadott közleményben.

11:01
június 09, 2023
Vágólapra másolva!

Rendkívüli egységet küld Ukrajnába a WHO

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy rendkívüli egységet indított Ukrajna árvíz sújtotta részeibe, és arra készül, hogy reagáljon egy sor egészségügyi kockázatra, beleértve a traumákat, a fulladást és a víz által terjedő betegségeket, például a kolerát – közölték a szervezet tisztviselői.

11:35
június 09, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország visszautasította az ukrán vádakat

Oroszország csütörtökön visszautasította azokat az ukrán vádakat, amelyek szerint 2014-ben támogatta az oroszbarát szakadárokat Kelet-Ukrajnában, és hátrányosan megkülönbözteti a tatárokat és az ukránokat a Krím-félszigeten, és Kijevet „kirívó hazugságokkal" vádolta az ENSZ legfelsőbb bíróságán.

12:02
június 09, 2023
Vágólapra másolva!

A Pentagon új légvédelmi csomagot készít Ukrajnának

A Pentagon új, hosszú távú fegyverszállítási csomagot készít elő Ukrajnának több mint 2 milliárd dollár értékben. A Bloomberg jelentése szerint ez megkönnyíti a Hawk rakétakilövők és rakéták, valamint két fejlett Patriot légvédelmi rakétarendszer beszerzését.
A csomag egyik összetevője a Lockheed Martin által gyártott Patriot Advanced Capability Missile-3 (PAC-3). A másik a Raytheon Technologies által gyártott Guidance Enhanced Missile (GEM-T), amely továbbfejlesztett taktikai ballisztikus elhárítási képességekkel büszkélkedhet.
Novemberben az Egyesült Államok bejelentette, hogy a Hawk rendszereket saját készleteiből kívánja biztosítani, de a felújítási költségeket az "Ukrajnai Biztonsági Segítségnyújtási Kezdeményezés" alapjaiból fedezték.

12:30
június 09, 2023
Vágólapra másolva!

Négy cirkálórakétát és tíz drónt lőttek le az ukrán egységek egy orosz légicsapás során

Az ukrán hadsereg négy cirkálórakétát és tíz drónt lőtt le egy orosz légicsapás során az éjszaka folyamán - közölte a légierő pénteken kora este.

Közölték, hogy két másik cirkálórakéta pedig egy korábbi, csütörtök esti támadás során Ukrajna középső részén egy polgári épületbe becsapódott be.

13:03
június 09, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán fegyveres erők elvesztették állásaik egy részét Luhanszknál

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) Luhanszknál egy offenzívára tettek kísérletet, amit az orosz katonák visszavertek. Az orosz ellentámadás következtében az ott állomásozó ukrán egységek elvesztették állásaik egy részét. Erről a luhanszki népi milícia nyugalmazott alezredese, Andrej Marocsko számolt be a TASZSZ-nek.

Az ellenség folytatja a támadó akciókat Kupjanszk, Kraszno-limanszk és Donyeck irányában, hogy megpróbálják áttörni a védelmi vonalunkat

– mondta, hozzátette, az ukrán csapatok eddig nem érték el a kívánt eredményt.

14:15
június 09, 2023
Vágólapra másolva!

Gátrobbantás: Egyre több a halálos áldozat

Hatra emelkedett a Nova Kahovka-i gát felrobbantása miatt elszabadult ár halálos áldozatainak száma. A helyi katasztrófavédelem a RIA Novosztyi jelentése szerint arról is beszámolt: a helyzetet súlyosbítja, hogy öt temető is az árvízzónában van.

Nova Kahovkában a vízszint két méterrel, tíz méterre csökkent. Huszonkétezer ház továbbra is vízben áll. Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette: a robbantás nagyszabású környezeti és humanitárius katasztrófához vezetett.

15:08
június 09, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok ellentámadási terve

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) ellentámadási terve szerint három irányból mérnének csapásokat Tokmak városára, hogy megtörjék az orosz védelem első vonalát. Ezt követően Berdjanszk és esetleg Mariupol felé terveznek támadást indítani - közölték a helyzetet jól ismerő források az Izvesztyija című lappal.

"Bár az ellenfél veszteségeket szenvedett, még mindig van elég ereje és eszköze a támadások folytatásához. Az ukrán fegyveres alakulatok továbbra is aktívan próbálnak lehetőséget találni az offenzíva folytatására" - hangsúlyozta az Izvesztyija forrása.

16:28
június 09, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán ágyúzás miatt villamossínek és villanyvezetékek rongálódtak meg

Gorlovka központi városrészében az ukrán fegyveres erők ágyúzása miatt megrongálódtak a villamossínek és az elektromos vezetékek is. Erről Ivan Prikhodko polgármester számolt be.

17:39
június 09, 2023
Vágólapra másolva!

Több tucat ukrán páncélozott jármű semmisült meg

Az orosz Vosztok haderőcsoport katonái a különleges műveleti zónában két irányban több mint 50 ukrán páncélozott járműegységet, köztük 21 harckocsit semmisítettek meg - közölte a RIA Novosztyival Oleg Csehov alezredes, a haderőcsoport sajtóközpontjának vezetője.

18:15
június 09, 2023
Vágólapra másolva!

Atomfegyvereket telepítenek az oroszok

Egy hónap múlva kezdődik meg az orosz atomfegyverek Fehéroroszországba telepítése - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával pénteken Szocsiban folytatott megbeszélésén.

"Minden a terv szerint halad" - mondta az orosz elnök, aki a találkozó informális részéről készült felvételen elmondta, hogy a nap folyamán később "szemtől szemben" fog biztonsági kérdésekről tárgyalni Lukasenkával.

Putyin március 25-én jelentette be, hogy Oroszország Fehéroroszország kérésére taktikai nukleáris fegyvert telepít a köztársaságba, úgy ahogyan azt az Egyesült Államok már régóta teszi szövetségesei területén.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint Moszkva már átadta Minszknek az Iszkander rakétarendszert, amely nukleáris fegyver hordozására is alkalmas lehet, és segítséget nyújtott ahhoz, hogy fehérorosz repülőgépeket képessé tegyenek speciális lőszer használatára.

20:25
június 09, 2023
Vágólapra másolva!

Kreml: Az ukránok ágyúznak, miközben az oroszok mentik az áradásból a civileket

Az ukrán tüzérség folyamatos támadásai közepette kell menteni az áradás sújtotta lakosságot Herszon megye orosz ellenőrzés alá került területén - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken újságíróknak. Mint tudják, ennek az ágyúzásnak már halálos áldozatai is vannak az árvíz áldozatai mellett. Még egy terhes nő is - hangoztatta az elnök szóvivője.

Arról, hogy az ukrán tüzérségi csapások két civilt megöltek és kettőt megsebesítettek Hola Prisztanban, csütörtökön számolt be Vlagyimir Szaldo, Herszon megye orosz ellenőrzés alá került részének megbízott kormányzója.

A TASZSZ szerint az ukránok tűz alatt tartják az elárasztott Oleski település lakosainak evakuálási pontját, s ezzel megakadályozzák, hogy a már negyedik napja omladozó házaik tetején ülő embereket csónakkal evakuálják.