Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Terrorista főhadiszállásokra mért csapást az izraeli hadsereg

Események

conflict Horizontal izraeli háború
Palesztin mentők egy sérült fiatalt szállítanak kórházba, miután találatot kapott a Gázától északra fekvő iskolája
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 29. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés
07:41
november 04, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

07:46
november 04, 2023
Vágólapra másolva!

15 ember meghalt egy kórházi támadásban

A Hamász által irányított gázai egészségügyi minisztérium frissítést adott ki az enklávé legnagyobb kórháza, az al-Sifa elleni támadásról. Legalább 15-en meghaltak és 60-an megsérültek, amikor taálat ért egy mentőautót, amelyik a kórházon kívüli konvoj része volt - közölte az egészségügyi minisztérium.

Izrael megerősítette, hogy eltalálta a járművet, de "megállapították, hogy azt egy Hamász terrorista sejt használta". Az izraeli hadsereg szerint "számos" Hamász harcos meghalt a csapásban.

07:50
november 04, 2023
Vágólapra másolva!

Megállítják a terrorpárti tüntetőket

A brit rendőrség közölte, hogy megállítják a hétvégén az izraeli nagykövetség előtt gyülekező terrorpárti tüntetőket. A londoni rendőrség közölte, hogy a közrendről szóló törvény 14. szakasza értelmében feltételt szabott annak megakadályozására, hogy tüntetők gyülekezzenek a nyugat-londoni nagykövetség közelében.

Közölték, hogy "tudatában vannak" a Trafalgar téren tartandó statikus tiltakozási terveknek, de nem számítanak "jelentős" útlezárásokra.

"Arra számítunk, hogy további terrorpárti tüntetéseket fogunk látni London központjában. A rendőreink szolgálatban lesznek, hogy fellépjenek azok ellen. akik megszegik a törvényt" - közölték.

09:54
november 04, 2023
Vágólapra másolva!

Harcosokat akart kicsempészni a Hamász

A Fehér Ház nyilvánosságra hozott néhány részletet a rafahi határátkelő megnyitásáról szóló tárgyalásokról. Az egyeztetések során a Hamász azt mondta, hogy külföldi állampolgárok is elhagyhatják Gázát, ha "néhány" sebesült palesztin is távozhat. A lista átvizsgálása során azonban a tisztviselők felfedezték, hogy a sebesült palesztinok mintegy harmada a Hamász harcosa volt.

Egy magas rangú tisztviselő azt mondta, hogy az Egyesült Államok, Egyiptom és Izrael elutasította, hogy a Hamász harcosai áthaladjanak az átkelőn, rámutatva a Hamász követelésének ellensúlyozására, ami indokolja a külföldi állampolgárok és a sebesült palesztinok Gázából való kiszállítását.

A megsebesült palesztin civilek, akik végül elhagyhatták Gázát, nem a Hamász harcosai voltak – mondta a tisztviselő.

10:08
november 04, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael rakétát lőtt a Hamász főnökének gázai házára

Egy izraeli drón rakétát lőtt ki a jelenleg a régión kívül tartózkodó Hamász-vezér Iszmáil Hanije gázai házára – írja a Reuters hírügynökség a Hamász al-Aksza rádiójára hivatkozva. Nem egyértelmű, hogy volt-e valaki a házban a támadáskor. Hanije 2019 óta él Gázán kívül.

10:53
november 04, 2023
Vágólapra másolva!

Rakétaszirénák szóltak Dél-Izraelben

Korábban rakétaszirénák harsogtak a legdélebbi izraeli városban, Eilatban.

11:00
november 04, 2023
Vágólapra másolva!

Gáza mellett szólnak a szirénák

13 óra szünet után megszólalnak a rakétaszirénák a gázai határ menti településeken.

11:00
november 04, 2023
Vágólapra másolva!

Libanonból lövik Izraelt

Libanonból két rakétakilövést azonosítottak Izrael irányába.

11:28
november 04, 2023
Vágólapra másolva!

Antony Blinken Jordániában tárgyal a közel-keleti külügyminiszterekkel

Antony Blinken amerikai külügyminiszter találkozik II Abdalláh jordániai királlyal, miután üres kézzel távozott Izraelből a Hamász elleni háború humanitárius "szünetének" biztosítása érdekében tett erőfeszítései során.

Blinken pénteken késő este érkezett Ammánba, ahol öt arab ország külügyminisztereinek találkozójához is csatlakozik, amelyen részt vesz a Mahmúd Abbász vezette Palesztin Hatóság képviselője is.

11:56
november 04, 2023
Vágólapra másolva!

A gázaiak többsége délre menekült

David Satterfield amerikai különmegbízott szombaton azt mondta, hogy 800 ezer és egymillió ember költözött a Gázai övezet déli részére, míg 350-400 ezer ember maradt az enklávé északi részén.

12:36
november 04, 2023
Vágólapra másolva!

A libanoni miniszterelnök a gázai tűzszünet sürgősségét hangsúlyozta

Najib Mikati libanoni ügyvezető miniszterelnök szombaton Ammánban találkozott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel, és hangsúlyozta a gázai tűzszünetre irányuló munka fontosságát, valamint a dél-libanoni izraeli agresszió megállításának fontosságát - jelentette a libanoni állami hírügynökség.

13:15
november 04, 2023
Vágólapra másolva!

A Pentagon azt mondja, hogy drónokkal repül Gáza felett

Az Egyesült Államok fegyvertelen megfigyelő drónokal repült Gáza fölé - erősítette meg első nyilatkozatában a Pentagon, miután drónokat láttak lebegni a háború sújtotta térség fölött.

13:58
november 04, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy megtámadott két terroristacsoportot Libanonban

Az IDF arról számolt be, hogy szombaton célba vett két terrorista osztagot, amelyek megpróbáltak Libanonból izraeli területre lőni. Azt is közölték, hogy az erők megsemmisítették a Hezbollah egyik megfigyelőállását.

14:58
november 04, 2023
Vágólapra másolva!

Nem lesz tűzszünet

Benjamin Netanjahu visszautasította az Egyesült Államok növekvő nyomását, hogy a Hamász elleni háborúban humanitárius szünetet rendeljen el a civilek védelme és a Gázába érkező segélyek növelése érdekében, és kijelentette, hogy addig nem lesz ideiglenes tűzszünet, amíg az összes túszt szabadon nem engedik - írja a The Independent.

14:59
november 04, 2023
Vágólapra másolva!

Törökország visszahívja nagykövetét

A Reuters jelentése szerint Törökország konzultációra hívja vissza izraeli nagykövetét.

15:29
november 04, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael drónnal lőtte az egyik terrorista vezető házát

A Reuters arról ír a Hamászhoz kötődő Al-Aqsa rádió jelentése alapján, hogy egy izraeli drón rakétát lőtt ki a Hamász vezetőjének, Iszmail Haníjehnek a gázai házára.

Haniyeh, a Hamász politikai vezetője 2019 óta a Gázai övezeten kívül tartózkodik, Törökország és Katar között.

16:06
november 04, 2023
Vágólapra másolva!

Intenzív légicsapásokat hajt végre Izrael

A gázai palesztinok izraeli légicsapásokról számoltak be szombatra virradó éjszaka az ostromlott terület egészéről, beleértve a déli részt is, ahol Izrael azt mondta a civileknek, hogy keressenek menedéket, mivel szárazföldi hadművelete fokozódik Gáza északi részén - jelentette az Associated Press.

16:38
november 04, 2023
Vágólapra másolva!

Erdogan független palesztin államot követel

Gázának egy független, szuverén palesztin állam részét kell képeznie a háború után a török elnök szerint. Törökország elnöke továbbá kijelentette az Izrael és a Hamász közötti konfliktus kapcsán, hogy országa a regionális békét hozó formulákat fog támogatni, nem pedig azokat, amelyek "fokozatosan kitörlik a palesztinokat a történelemből".

Erdogan kijelentette, hogy a török hírszerzés főnöke kapcsolatban áll Izraellel, a Hamászszal és a palesztinokkal, és figyelmeztetett, hogy "a globális rendszerbe vetett bizalom megszűnik, ha Izraelt nem állítják meg, nem vonják felelősségre a bűncselekményekért és a jogsértésekért".

A török elnök azt is bejelentette, hogy Reisi iráni elnök november végén Törökországba látogat.

16:58
november 04, 2023
Vágólapra másolva!

Katar szerint a bombázás nehezíti a túszok kiszabadítását

A katari külügyminisztérium szombaton közölte, hogy a Gázai övezet folyamatos bombázása megnehezítette a Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátásának közvetítésére irányuló erőfeszítéseit.

Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani sejk külügyminiszter Anthony Blinken amerikai külügyminiszterrel folytatott szombati találkozóján tette ezt a megjegyzést - áll a minisztérium közleményében.

17:20
november 04, 2023
Vágólapra másolva!

Szóltak a szirénák Dél-Izraelben

Rakétariasztók szólaltak meg Izrael déli részén, a Negevtől délre.

17:56
november 04, 2023
Vágólapra másolva!

9488 palesztin halt meg a harcok kezdete óta

A Hamasz által irányított gázai egészségügyi minisztérium jelentése szerint a háború kezdete óta 9488 palesztint öltek meg a Gázai övezetben, köztük körülbelül 3900 gyermeket és serdülőt, valamint 2500 nőt. A minisztérium közleménye szerint körülbelül 2200 személyt minősítettek eltűntnek, köztük körülbelül 1250 gyermeket.

18:26
november 04, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael eltanácsolja állampolgárait a külföldi utazásoktól

Izrael eltanácsolja állampolgárait a külföldi utazásoktól az antiszemitizmus új keletű terjedése, az izraeliek, illetve zsidók elleni erőszakos támadások megsokszorozódása miatt.

A külügyminisztérium és a nemzetbiztonsági tanács péntek este arra kérte az állampolgárokat: alaposan gondolják át, hogy valóban szükséges-e most külföldre utazniuk, de ha már elutaztak, akkor ne adják jelét annak, hogy izraeliek, illetve, hogy zsidók.

Walter Rosenthal, a német rektori konferencia elnöke a Die Welt című lapnak pénteken azt mondta: a Gázai övezeti háború hatásának tudható be, hogy nőtt az antiszemita incidensek száma, és emiatt a németországi egyetemeken nem érzik biztonságban magukat a zsidók.

18:54
november 04, 2023
Vágólapra másolva!

A világon elhatalmasodott a gyűlölködés október 7-e óta az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint

A világon elhatalmasodott a gyűlölködés október 7-e, vagyis a palesztin Hamász Izrael elleni támadása óta, és ez nagyon sajnálatos - írta szombaton kiadott közleményében Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

Sajnálatos az antiszemitizmus, az iszlamofóbia és általában a gyűlöletbeszéd felerősödése is a háború következtében, ami egyebek között az azzal kapcsolatos tüntetéseken nyilvánul meg - tette hozzá.

"Ennek a válságnak mindenütt a világon rossz hatása van, emiatt lealacsonyítóan beszélnek a palesztinokról és a zsidókról is. Tanúi vagyunk a gyűlöletbeszéd, az erőszak és a hátrányos megkülönböztetés robbanásszerű terjedésének, a társadalmi szakadékok kiszélesedésének, a polarizáció megerősödésének, valamint a szólás- és a gyülekezési szabadsághoz való jog tagadásának. Zsidóktól és muszlimoktól is azt hallom, hogy nem érzik magukat biztonságban, és ez nagyon elszomorító" - írta a főbiztos.

19:24
november 04, 2023
Vágólapra másolva!

Tovább emelkedett a francia áldozatok száma

Az október 7-i Hamász támadásban meghalt francia állampolgárok száma 39-re emelkedett, további kilenc francia állampolgárt még mindig eltűntként tartanak nyilván - közölte a francia külügyminisztérium.

Miközben Párizs támogatásáról biztosította Izraelt a Hamász-támadás miatt, egyre nagyobb aggodalomra ad okot a civil áldozatok száma, amelyek az izraeli megtorló bombázások következtében megugrottak.

Franciaország november 9-én nemzetközi humanitárius konferenciát rendez a gázai civil lakosság megsegítésére - írja az Aljazeera.

Franciaország két helikopter-hordozót küld a Gázai övezet partjaihoz, miközben az izraeli és egyiptomi hatóságokkal együttműködve keresi a módját annak, hogy az ostromlott területen a bombázások által érintett emberek számára orvosi segítséget nyújtsanak.

19:56
november 04, 2023
Vágólapra másolva!

Több ezer palesztinpárti tüntető gyűlt össze Washington belvárosában

Több ezer palesztinpárti tüntető gyűlt össze Washington központjában szombaton, hogy Izrael ellen és a palesztinok mellett tüntessen, részben a Hamászt támogatva és tűzszünetet követelve.

A Fehér Ház közelében összegyűlt tüntetők főként azt követelték, hogy állítsák le a harcokat a Gázai övezetben, illetve az Egyesült Államok hagyjon fel Izrael támogatásával.

A helyszíni beszámolók szerint a tüntetők az Egyesült Államok több államából utaztak a fővárosba palesztinbarát szervezetek hívására, többen buszokkal érkeztek Illinois és Ohio államból.

20:33
november 04, 2023
Vágólapra másolva!

Blinken: Egy mostani tűzszünet csak lehetőséget adna a Hamásznak újabb támadásokra

Az amerikai külügyminiszter szerint ha Izrael most tűzszünetet kötne a Gázai övezetben, az lehetőséget adna a palesztin Hamász iszlamista szervezetnek arra, hogy rendezze sorait, és az október 7-ihez hasonló újabb támadásokat kövessen el.

Antony Blinken szombaton Ammánban tanácskozott hat arab ország külügyminiszterével.

A tárgyalás után jordániai és egyiptomi hivatali kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: egyetértés van a felek között abban, hogy a status quo nem fenntartható a Hamász uralta Gázai övezetben.

21:07
november 04, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg tovább folytatja a terroristák likvidálását

Az Izraeli Védelmi Erők szerint vadászgépeik csapást mértek a Hamász egyik, a Gázai övezetben lévő épület tetején lévő telephelyére, valamint az épület közelében lévő alagútra, miután az izraeli titkosszolgálat egy Hamász-terrorista kihallgatásán információkat szerzett ezekről - írja a The Times of Izrael

Az izraeli szárazföldi erők ma folytatták a harcot a Hamász fegyveresei ellen a Gázai övezetben, többeket megöltek közülük, fegyvereket és hírszerzési anyagokat foglaltak le, továbbá alagutakat is lokalizáltak - tette hozzá az IDF.

Az IDF ma mintegy 120 célpontra mért csapást a Gázai övezetben.

21:30
november 04, 2023
Vágólapra másolva!

Tízezrek tüntettek Nagy-Britanniában a palesztinok mellett

Tízezrek tüntettek szombaton Londonban és több más brit nagyvárosban a palesztinok mellett.

Ez volt a negyedik olyan szombat egymás után, amikor tüntetők vonultak a brit városok utcáira, tiltakozva a Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek ellen.

A londoni demonstráción a Scotland Yard szombat esti becslése szerint 30 ezren vettek részt.

Az izraeli katonai akció előzményeként a Gázát uraló Hamász iszlamista terrorcsoport fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, több mint 1400 embert meggyilkoltak, háromezret megsebesítettek, és a legutóbbi izraeli adatok szerint 240 túszt a Gázai övezetbe hurcoltak.

A szombati londoni tüntetés résztvevői az előző három demonstrációhoz hasonlóan a kormányzati főutcához, a Whitehallhoz vonultak. Innen nyílik a Downing Street, amely a brit miniszterelnökök hivatalának és rezidenciájának nyújt otthont.

21:42
november 04, 2023
Vágólapra másolva!

Izraeli védelmi miniszter: Megtalálják és ártalmatlanítják a Hamász gázai vezetőjét

Izrael megtalálja és ártalmatlanítja Jahja Szinvárt, a Hamász gázai vezetőjét - közölte az izraeli védelmi miniszter szombati tel-avivi sajtótájékoztatóján.

Emlékeztetem Gáza lakosait: minél hamarabb megtalálják őt saját maguk, annál hamarabb vége lesz a háborúnak - tette hozzá Joav Gallant.

"Ezen a szombaton nehéz harcokat vívtunk a Gázai övezeten belül. Befejeztük Gázaváros körülzárását, és a haderőink délről és északról hajtanak végre műveleteket" - mondta.

A miniszter bejelentette, hogy behatoltak a lakóövezetekbe is.

Az izraeli hadsereg október 27-én kezdte meg a szárazföldi hadműveletet a Gázai övezetben. A hadsereg közlése szerint azóta huszonkilenc izraeli katona esett el.

07:59
november 05, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről