Ukrajna egy olajraktárat támadott, az orosz csapatok délen nyomultak előre

Események

Ukrajna, Oroszország, konfliktus, háború, ukrán, orosz, 2023.12.06.
Ukrán tank és személyzete gyakorlatozik a Csernyihiv régióban
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 695. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül25 bejegyzés
05:06
január 19, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:14
január 19, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. január 18-án az ukrán-magyar határszakaszon 4086 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5100 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 53 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

05:31
január 19, 2024
Vágólapra másolva!

Amerikai szankció egy olajszállító cég ellen

Az Egyesült Államok szankciókkal sújtott csütörtökön egy Egyesült Arab Emirátusokban bejegyzett hajózási vállalkozást az orosz olajra kivetett nemzetközi ársapka megsértése miatt. Az amerikai pénzügyminisztérium bejelentése szerint a Hennesea Holding Ltd. nevű szállítási vállalkozás érdekkörébe 18 tanker tartozik, többi között az a HS Atlantica nevű kőolajszállító is, amely a hordónkénti 60 dollárt meghaladó áron értékesített orosz eredetű kőolaj szállításában vett részt.

Az amerikai kormányzat által csütörtökön bejelentett gazdasági büntetőintézkedés az első volt 2024-ben, amit az ársapkával összefüggésben hoztak. 2023. decemberében az amerikai kormányzat pontosította és kiszélesítette a szankciók lehetőségét.

Az orosz származású kőolajra, országok egy csoportja, köztük az Egyesült Államok vezetett be úgynevezett ársapkát 2022-ben, ami előírja, hogy az orosz energiahordozó hordójáért nem lehet többet kifizetni 60 dollárnál. A nemzetközi kezdeményezés célja, hogy korlátozzák Oroszország bevételeit az ukrajnai háború közepette.

06:20
január 19, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb francia katonai segélycsomag készül

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök napi videójában beszámolt arról, hogy telefonon tárgyalt a francia államfővel. Emmanuel Macronnal megbeszélték, mit tartalmazzon a Franciaországban jelenleg készülő újabb katonai segélycsomag.

Ukrajnában most 49 db francia CAESAR tarack teljesít szolgálatot. A következő hetekben Párizs 6 újabb tarackot szállít Kijevnek, az év végéig pedig további 72-t - közölte korábban a francia védelmi miniszter.

07:04
január 19, 2024
Vágólapra másolva!

Valahogy eljutnak Oroszországba az alkatrészek

Az ukrán hírszerzés szerint Oroszországnak sikerül kijátszania a nemzetközi szankciókat. Ha nem így lenne, kevesebb rakétát tudnának gyártani, azok több tucat kritikus alkatrésze ugyanis külföldről származik.

Az ukrán elnök szerint különös hangsúlyt kell helyezniük arra, hogy megakadályozzák ezeknek az alkatrészeknek az Oroszországba jutását.

07:50
január 19, 2024
Vágólapra másolva!

Bizakodó az ukrán energiaszektor

"A fogyasztás jelenleg magas, de energetikusaink és az energetikai létesítmények védelméért felelősök szakmai munkája lehetővé teszi az ország fénnyel és meleggel való ellátását" - mondta napi videójában az ukrán elnök. Külön jelentés készült a stratégiai energetikai létesítmények védelméről is, amivel elégedett Volodimir Zelenszkij.

08:26
január 19, 2024
Vágólapra másolva!

Sürgető lőszerhiány

Ukrajna arra figyelmeztetett, hogy hadserege „nagyon valós és sürgető" lőszerhiánnyal néz szembe. Egy párizsi találkozón megállapodtak egy új, 23 országból álló tüzérségi együttműködésről. A „tüzérségi koalíció" a szélesebb, több mint 50 Ukrajnát támogató országot tömörítő Ramstein-csoporton belül akalul meg.

09:14
január 19, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb orosz előrelépés

Az orosz erők átvették az irányítást Vesele településen Ukrajna donyecki régiójában - közölte az orosz védelmi minisztérium a Reuters hírügynökséggel. A tárca nem közölt részleteket, független forrás pedig nem tudta ellenőrizni a bejelentés hitelességét.

10:08
január 19, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna megnyitna két légikikötőt

Ukrajna intenzíven dolgozik partnereivel a közel két éve felfüggesztett légi közlekedés helyreállításán, elsősorban a főváros, Kijev és Lviv nemzetközi repülőterére összpontosítva – mondta Rosztyiszlav Surma elnöki tisztviselő. „Jóváhagyást kell kapnunk a IATA-tól (Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség) és az FAA-tól (az Egyesült Államok légiközlekedési hatósága), ami nem egyszerű eset. A döntés sokkal inkább a nemzetközi partnerek merészségén múlik, mintsem a mi felkészültségünkön" - mondta.

10:40
január 19, 2024
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem látszik új START-szerződés

A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának vezető igazgatója, Pranay Vaddi kijelentette, hogy Oroszország megtagadja, hogy az Egyesült Államokkal nukleáris kérdésekről tárgyaljon. Egyelőre kérdéses, hogy hajlandóak-e részt venni az új START-egyezmény betartásában vagy annak követésében.
A START a "Strategic Arms Reduction Treaty" rövidítése, és egy nukleáris fegyverzet-ellenőrzési egyezmény Oroszország és az Egyesült Államok között, amely korlátozza a mindkét ország által bevethető stratégiai nukleáris robbanófejek számát. 2011-ben lépett hatályba, majd 2021-ben további öt évvel meghosszabbították. A megállapodás értelmében Moszkva és Washington elkötelezte magát amellett, hogy legfeljebb 1550 stratégiai nukleáris robbanófejet és legfeljebb 700 nagy hatótávolságú rakétát és bombázót telepít.
Tavaly Vlagyimir Putyin közölte, hogy Oroszország felfüggeszti részvételét a szerződésben.

11:23
január 19, 2024
Vágólapra másolva!

Blokád alatt egy román-ukrán határátkelő

Román fuvarozók blokkoltak egy átkelőt a román-ukrán határon csütörtökön – közölte az ukrán állami vámszolgálat.
A kamionosok több, Ukrajnával határos EU-országban tiltakoztak már amiatt, hogy az ukrán sofőrök a háború miatt engedményes belépést nyernek, és aláássák a helyi fuvarozók üzleti pozícióit.

12:37
január 19, 2024
Vágólapra másolva!

Dróntámadás után tűz ütött ki egy olajraktárban Brjanszkban

Tűz ütött ki egy raktárépületben Nyugat-Oroszországban, Klincsen városában, miután a hadsereg lelőtt egy ukrán drónt - közölte egy orosz tisztviselő.

A régió kormányzója, Alekszandr Bogomaz elmondta, hogy a létesítményben olajtartályok gyulladtak ki.

Az előzetes információk szerint senki sem sérült meg.

Bogomaz a Telegramon közölte, hogy a tűzoltók jelenleg a lángok eloltásán dolgoznak.

13:17
január 19, 2024
Vágólapra másolva!

Tor-M2 légvédelmi rakétarendszerek fogtak el drónokat Donyeckben

Az orosz Vosztok csoport a Tor-M2 légvédelmi rakétarendszer (SAM) segítségével ukrán drónokat és lövedékeket fogtak el Donyeckben – számolt be az orosz védelmi minisztérium.

"A Tor-M2 légvédelmi rakétarendszer az elmúlt két hét során több ellenséges támadó- és felderítő drónt semmisített meg, valamint elfogott és megsemmisített több mint négy ukrán Grad és Alder többszörös rakétavető lövedéket a Donyecki Népköztársaság területén" - közölte a védelmi minisztérium.

14:00
január 19, 2024
Vágólapra másolva!

Dróntámadás Brjanszknál

Az orosz légvédelmi rendszerek megakadályozták az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) drónjainak támadását Brjanszk régiója ellen – jelentette be Alekszandr Bogomaz a Telegramon.

Bogomaz elmondása szerint két repülőgép típusú drónt semmisítettek meg Pogarszkij és Unecsszkij körzetek felett az orosz védelmi minisztérium szolgálati erői. 

14:47
január 19, 2024
Vágólapra másolva!

Támadás Herszonban

Herszonban infrastrukturális létesítmények sérültek meg egy támadás következtében – nyilatkozta a régió vezetője, Alekszandr Prokudin, a Telegram-csatornán.

„A várost tűz alá vették (Ukrajna), és a lövedékek eltaláltak és megrongáltak egy infrastrukturális létesítményt" – írta Prokudin közleményében.

15:41
január 19, 2024
Vágólapra másolva!

Iskolában tanítják a lövészetet

A nyugat-ukrajnai iskolákban puskával és pisztollyal lövészgyakorlatokat végeznek interaktív szoftverek segítségével – közölte egy regionális tisztviselő. Ivano-Frankivszk régió kormányzója, Szvitlana Oniscsuk azt mondta: A Prykarpattia középiskolás diákjai biztonságos interaktív rendszereken tanulnak lőni az "Ukrajna védelme" órákon. A képzést a nyugati régió három tucat iskolájában vezetik be.

16:19
január 19, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz csapatok betörtek Avdijivkába

Az orosz csapatok délről betörtek Avdijivka lakónegyedeibe, miután korábban elfoglalták az ipari övezet közelében lévő egyik erődítményt – mondta el Alekszej Szelivanov, az önkéntes rohamalakulat (DSzK) képviselője a Lenta-nak.

17:02
január 19, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország olcsóbb Shahed drónokat fejleszt

Oroszország a Shahed drón olcsóbb, "Hawk" nevű változatát fejleszti jelenleg - állította a TASZSZ a Stratim orosz katonai tervezőirodára hivatkozva.

17:36
január 19, 2024
Vágólapra másolva!

Kulcsfontosságú orosz légtérellenőrző repülőgép robbant fel

Egy orosz légtérellenőrző repülőgép robbant fel és a Krímtől keletre, majd az Azovi-tengerbe zuhant - közölte a brit védelmi minisztérium.

A minisztérium szerint a repülőgép - egy Beriev A-50 Mainstayt – Oroszország számára a harci műveletek kulcsfontosságú eszköze volt.

23:42
január 19, 2024
Vágólapra másolva!

Védelmi vonal épül a balti államok keleti határán

Észtország, Lettország és Litvánia védelmi vonalat épít keleti határukon - közölte honlapján az észt katonai minisztérium.

Észtország, Lettország és Litvánia védelmi miniszterei jóváhagyták egy közös balti védelmi övezet létrehozását az Oroszország és Fehéroroszország közötti határ mentén

- áll a közleményben. Rigában az érintett országok miniszterei megállapodást írtak alá, amelynek értelmében a három ország a közeljövőben egy védelmi övezet létrehozását tervezi, amely különböző létesítményekből áll. Ennek célja a katonai fenyegetésekkel szembeni elrettentés és védelem. Hanno Pevkur, az észt védelmi minisztérium vezetője alaposan átgondolt projektnek nevezte a balti védelmi övezetet - írta a RIA Novoszty.

00:04
január 19, 2024
Vágólapra másolva!

Ismét aknákat találtak a zaporozzsijai atomerőmű területén

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértői ismét aknákat fedeztek fel a zaporizzsjai atomerőmű területének peremén - közölte a szervezet közleményében.

A ZNPP peremén, a pufferzónában lévő aknák, amelyeket korábban a NAÜ csapata azonosított és 2023 novemberében eltávolított, most ismét a korábbi helyükön vannak. Ez egy zárt zóna, amely az erőmű üzemelő személyzete számára megközelíthetetlen

- áll a közleményben, utalva arra, hogy egyelőre nem tudni, hogyan kerültek vissza az aknák a területre. Tavaly a szervezet szakértői a pufferzónában - a zaporizzsjai atomerőmű belső és külső kerítése között - irányított gyalogsági aknákat találtak, amelyek még detonáció esetén sem jelenthetnek veszélyt a biztonsági rendszerre. A NAÜ szakemberei 2022. szeptember 1-je óta dolgoznak a zaporizzsjai atomerőműben.

00:28
január 19, 2024
Vágólapra másolva!

Rakétaveszély miatt riadót rendeltek el Kurszkban

Az ott élőknek azt javasolták, hogy húzódjanak ablak nélküli helyiségekbe - közölte Roman Sztarovoit regionális kormányzó a Telegram-csatornáján.

Kurszkban rakétaveszély-riadót rendeltek el. Ha otthon vannak, ne menjenek az ablakok közelébe. Keressenek menedéket az ablak nélküli, szilárd falú helyiségekben (folyosó, fürdőszoba, WC, raktár). Ha az utcán vannak - menjenek biztonságos helyre

- tanácsolták a hatóságok.
Az ukrán fegyveres erők rendszeresen lövik Oroszország központi és határ menti régióit, dróncsapásokat indítanak és szabotázsakciókat hajtanak végre - írta a Ria Novoszty. 

00:49
január 19, 2024
Vágólapra másolva!

Kazettás lövedékekkel támadtak az ukránok Horlivkánál

Az ukrán csapatok tíz perc alatt 12 darab 155 milliméteres kaliberű repeszgránátot lőttek ki Horlivkára - közölte a Donyecki Népköztársaság képviseleti irodája Telegramon.

Az ukrán fegyveres alakulatok által rögzített lövések Dzerzsinszk és Horlivka településre hat darab 155 milliméter kaliberű, kazettás lövedéket lőttek ki

- áll a közleményben. A támadássorozat után a várost tűz alá vette az ukrán hadsereg, amelyhez további hat ugyanilyen kaliberű kazettás lövedéket használt.

01:06
január 20, 2024
Vágólapra másolva!

A francia állampolgároknak nem tiltható meg, hogy részt vegyenek a háborúban

Franciaország nem tilthatja meg állampolgárainak, hogy Ukrajnában harcoljanak - jelentette ki Sebastien Lecornu védelmi miniszter az LCI tévécsatornának adott interjújában.

Vannak franciák, civilek, akik ukrán katonai egyenruhában mentek harcolni Ukrajnába. Nem tilthatjuk meg nekik, elvégre demokrácia vagyunk. Ténylegesen ezek az emberek nem állnak kapcsolatban a francia fegyveres erőkkel, nem viselnek francia katonai egyenruhát, és nem kapcsolódnak francia katonai intézményekhez

- válaszolta a miniszter, amikor a háborúval érintett területén élő franciák státuszáról kérdezték. Hozzátette, hogy az Ukrajnában szolgáló francia zsoldosokról szóló hírek egy "orosz információs háború" részei, amely állítólag felerősödött Emmanuel Macron elnök bejelentése után, miszerint Franciaország további 40 Scalp cirkálórakétával segítik az ukrán hadsereget.

01:56
január 20, 2024
Vágólapra másolva!

Olajraktár tározói gyulladtak ki Brjanszk területén

Az orosz légvédelem megsemmisített egy ukrán drónt a brjanszki terület felett - közölte az orosz védelmi minisztérium. Az akció során a drón egy robbanószert még ledobott a klinci olajraktárra, ahol négy tározó gyulladt ki.

Az olajraktár környékéről 40 embert evakuáltak

- közölte a mentőszolgálat képviselője.