A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
HUNMagyarország
14:00VízilabdaHollandia-Magyarország
HUNEszter Muhari
14:10VívásSe-Ra Song-Eszter Muhari
HUNMadarász Dóra | Nandor Ecseki
17:15AsztaliteniszChun Ting Wong/Hoi Kem Doo-Nandor Ecseki/Dora Madarasz
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Fokozódik az orosz nyomás Harkovnál, komoly bajban Ukrajna

Események

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.05.06., UkránOroszháború
Ukrán katona drónt üzemeltet a kiképzése során.
Fotó: Photo by Diego Herrera Carcedo/Anadolu via Getty Images
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 825. napjáról.

 

04:25
május 28, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn 

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.
 

04:31
május 28, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. május 27-én az ukrán-magyar határszakaszon 4626 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4064 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 40 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

04:38
május 28, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Kényszer kell

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra sürgette a nyugati vezetőket, hogy "minden szükséges eszközzel" nyomást gyakoroljanak Oroszországra a béke érdekében. Zelenszkij Spanyolországban beszélt arról, hogy „kézzelfogható kényszerre van szükség Oroszországgal szemben”, amely „Ukrajna elpusztítására és továbblépésre törekszik”.
Az ukrán elnök ismét kijelentette, hogy nem fog közvetlenül tárgyalni Oroszországgal, amíg Moszkva erői el nem hagyják Ukrajna teljes területét, beleértve a Krímet is.

05:28
május 28, 2024
Vágólapra másolva!

Lengyel rakétavásárlás

Lengyelország közölte, hogy 677 millió euró (735 millió dollár) értékben vásárol nagy hatótávolságú rakétákat az Egyesült Államoktól, hogy növelje védelmi képességeit az esetleges orosz fenyegetésekkel szemben. A szerződés, amelyet hivatalosan kedden írnak alá, a lengyel hadsereg gyors modernizációjának része, amelyet Oroszország ukrajnai inváziója felgyorsított.

06:21
május 28, 2024
Vágólapra másolva!

Ha kedd, akkor Belgium

Volodimir Zelenszkij kedden Belgiumba látogat, hogy aláírjon egy újabb biztonsági megállapodást – közölte a belga miniszterelnöki hivatal. Az ukrán vezető Spanyolországból Brüsszelbe repül a több európai országot érintő útja során, hogy növelje Kijev támogatását. Belgium után Zelenszkij várhatóan Portugáliába veszi az irányt.
 

07:05
május 28, 2024
Vágólapra másolva!

Három órán belül két támadás

Az orosz kézen lévő kelet-ukrajnai Luhanszk városát három órán belül kétszer is megtámadták kedd hajnalban - közölték tisztviselők. A jelek szerint mindkét támadásnál tűz ütött ki. Ukrajna egyik incidenst sem kommentálta hivatalosan, de az ukrán hírügynökségek azt mondták, hogy a második csapás célpontja egy repülőtér volt, és videót tettek közzé a tűzről, amely széles körben terjed.

08:20
május 28, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán drón repült Moszkváig

Oroszország hétfőn közölte, hogy lelőtt egy drónt Moszkva előtt, és a főváros két nagy repülőterén kevesebb mint egy órára korlátozásokat vezettek be. "Ma 21 óra körül a balasikhai Kuchino kerületben a légvédelem lelőtt egy drónt, törmelék hullott egy magánházra" - mondta Andrej Vorobjov, a moszkvai régió kormányzója a Telegramon.

09:05
május 28, 2024
Vágólapra másolva!

Svájc bekeményít

A svájci törvényhozók hétfőn arra szólították fel a kormányt, hogy lépjen fel keményebben az országban működő orosz kémekkel szemben. A parlament alsóházában tavaly lezajlott szavazás után a felsőház hétfőn elsöprő többséggel megszavazta a svájci nemzetbiztonságot vagy diplomáciai helyzetét veszélyeztető kémek szisztematikus kiutasítását. A szavazás a 2022-es moszkvai ukrajnai invázió óta a félelmek szerint növekvő számú orosz kém ellen irányult Svájcban.
 

10:01
május 28, 2024
Vágólapra másolva!

Olaf Scholz: Európa halandó

Olaf Scholz német kancellár csatlakozott Emmanuel Macron francia elnökhöz, és figyelmeztetett, hogy Európa „halandó” az orosz agresszióval szemben. „Nem vehetjük magától értetődőnek azokat az alapokat, amelyekre európai életmódunkat és a világban betöltött szerepünket építettük” – írta a két vezető a Financial Times napilapban megjelent közös közleményében. „Európánk halandó, és meg kell felelnünk a kihívásnak.”

10:46
május 28, 2024
Vágólapra másolva!

Hibrid támadások

Oroszország igyekszik próbára tenni a nyugat határait az európai hibrid támadások fokozásával – mondta Margus Csahkna észt külügyminiszter az AFP-nek. A figyelmeztetés azután hangzott el, hogy Észtország múlt héten megtapasztalt egy oroszországi határincidenst, amelynek során Moszkva eltávolította a közös határukat a Narva folyón kijelölő bójákat. „Nekünk nem csak a határunk volt a kérdés, hanem az EU és a NATO határa is – tehát ez provokatív magatartás volt” – mondta.
 

11:23
május 28, 2024
Vágólapra másolva!

Kijev tovább tárgyal Párizzsal

Ukrajna visszautasította azt a bejelentést, miszerint hamarosan francia katonai oktatók érkeznek az országba, mondván, hogy továbbra is tárgyal Párizssal és más szövetségeseivel a kérdésről. A kijevi védelmi minisztérium azután tette meg a bejelentést, hogy Olekszandr Szirszkij hadseregfőnök azt mondta, hogy hamarosan megérkeznek az első francia katonai kiképzők a háború sújtotta országba.

12:17
május 28, 2024
Vágólapra másolva!

Lengyelország nagy hatótávolságú rakétákat vásárol

Lengyelország nagy hatótávolságú rakétákat vásárol F-16-osokhoz az Egyesült Államoktól. 

"Az ukrajnai háború megmutatta, mennyire fontos, hogy a frontvonaltól nagyon távol lévő célpontokat is eltaláljunk" - közölte a lengyel védelmi minisztérium. 

13:04
május 28, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország Szumit támadta

Oroszország 8 települést támadott meg Szumiban. Bilopillia, Krasnopillia, Yunakivka, Khotin, Shalyhyne, Seredyna-Buda, Esman és Velyka Pysarivka közösségek kerültek tűz alá - írja a Kyiv Independent.

14:01
május 28, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország a zaporizzsjai repteret támadta

Ukrán katonai tisztviselők megerősítették, hogy az orosz erők május 26-án egy Kh-59 típusú cirkáló rakétával támadták meg a Zaporizzsja nemzetközi repülőteret.

Az ukrán főügyészség jelentette, hogy a zaporizzsjai repülőtér terminálja megsemmisült.

Vlagyimir Rogov elmondta, hogy megsérült az az épület, amelyben az ukrán csapatok fegyvereket és lőszereket tároltak. 

14:48
május 28, 2024
Vágólapra másolva!

Három drón Belgorod és Kurszk felett

Az orosz légvédelmi rendszerek három ukrán drónt semmisítettek meg Belgorod és Kurszk régiók felett - jelentette az Orosz Védelmi Minisztérium.

"A szolgálati légvédelmi rendszerek megsemmisítettek egy UAV-t a Kurszk régió területén, és további két UAV-t a belgorodi régió területén" - közölte a minisztérium. Az orosz védelmi minisztérium tisztázta, hogy a kijevi rezsim az éjszaka folyamán repülőgép-típusú drónokkal próbált terrortámadásokat végrehajtani orosz területen lévő célpontok ellen. 
 

15:12
május 28, 2024
Vágólapra másolva!

Energetikai segélytervet dolgozott ki Ukrajna számára a svéd kormány

A svéd kormány május 28-án új energetikai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának 615 millió svéd korona (körülbelül 60 millió dollár) értékben. Johan Forssell a sajtótájékoztatóján azt mondta, 

Svédország generátorokat, transzformátorokat és napelemeket, valamint megszakítókat, kábeleket és csöveket vásárol Ukrajna számára, hogy újraindíthassa erőműveiben az áramtermelést.

 

15:45
május 28, 2024
Vágólapra másolva!

Lengyel csapatok küldése Ukrajnába

Lengyelország nem zárja ki, hogy csapatokat küldjön Ukrajnába – mondta Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter a Gazeta Wyborcza című lapnak május 28-án megjelent interjújában.

16:13
május 28, 2024
Vágólapra másolva!

Légvédelmi rakéták Spanyolországból

Volodimir Zelenszkij további légvédelmi rakétákat kapott Spanyolországtól.

Az ukrán elnök tegnap azt mondta, Kijevnek még hét amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rendszerre van szüksége, hogy megakadályozza, hogy Oroszország pusztító siklóbombákkal csapjon le az elektromos hálózatra és katonai célpontokra.

 

16:48
május 28, 2024
Vágólapra másolva!

Francia katonai oktatók mennek Ukrajnába

Ukrajna legfelsőbb parancsnoka azt mondta, aláírta azokat a papírokat, amelyek lehetővé teszik, hogy a francia katonai oktatók hamarosan ellátogassanak az ukrán kiképzőközpontokba.

17:28
május 28, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna biztonsági egyezményt ír alá Belgiummal

Volodimir Zelenszkij és Alekszandr De Croo belga miniszterelnök biztonsági egyezményt írt alá Brüsszelben.

De Croo elmondta, hogy az egyezmény 30 F-16-os vadászrepülőgép szállítását foglalja magába, valamint legalább 977 millió euró (832 millió font) belga katonai segélyt Ukrajnának ebben az évben.

18:12
május 28, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország elfoglalt két ukrán falut

Oroszország azt állítja, hogy elfoglalt két falut Kelet-Ukrajnában.

A moszkvai védelmi minisztérium közölte, hogy elfoglalta a harkovi régióban található Ivanivka és a donyecki Netailove településeket.

 

18:51
május 28, 2024
Vágólapra másolva!

Stockholm felfüggeszti az Ukrajnának szánt Gripen vadászrepülőgépek szállításának tervét

Svédország felfüggeszti a Gripen vadászrepülőgépek Ukrajnába szállításának tervét, hogy lehetővé váljon az F-16-os amerikai harci gépek ukrajnai hadrendbe állítása - közölte a svéd védelmi miniszter kedden Brüsszelben a TT hírügynökséggel.

Ukrajna tavaly kezdett tárgyalásokat Svédországgal a Gripen vadászgépek átvételének lehetőségéről, és a skandináv ország később közölte, hogy megvizsgálja a svéd védelmi vállalat, a Saab által gyártott repülőgépek szállításának lehetőségeit.

A koalíció többi országa sürgetett bennünket, hogy várjunk a Gripen rendszerrel

- mondta Pal Jonson a svéd TT hírszolgálatónak, utalva azokra a nemzetekre, amelyek amerikai gyártmányú F-16-os repülőgépek adományozását tervezik Ukrajnának. 

A miniszter kifejtette, a svéd lépés összefüggésben áll azzal, hogy most az F-16-os rendszer bevezetésére összpontosítanak (a szövetségesek).

19:56
május 28, 2024
Vágólapra másolva!

EU-s főképviselő: Kijevnek joga van nyugati fegyvereket használni Oroszország ellen

Kijevnek joga van megtámadni oroszországi célpontokat és joga van nyugati fegyvereket használni ezen célpontok elleni támadáshoz - jelentett ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben kedden, a tagállamok védelmi minisztereinek tanácskozását megelőzően.

Josep Borrell érkezésekor hangsúlyozta, hogy a nyugati fegyverek használata orosz célpontok ellen a háború törvénye szerint tökéletesen lehetséges, és nincs benne ellentmondás.

A főképviselő arra buzdította a tagországokat, hogy "helyezzék egyensúlyba" az eszkalációtól való félelmüket Ukrajna védekezési igényével, és teljesítsék a Kijevnek ígért fegyverszállításokat.

20:39
május 28, 2024
Vágólapra másolva!

Súlyos a helyzet a kelet-ukrajnai Pokrovszknál

Már 45 katonai összecsapás történt kedden kora délutánig az ukrajnai frontvonalakon, az orosz erők kilenc irányból támadtak, a legfeszültebb helyzet továbbra is a Donyeck megyei Pokrovszk környékén van, ahol három település közelében verték vissza az orosz támadást - írta az ukrán vezérkar Facebook-oldalán délután közzétett harctéri helyzetjelentésében.

A katonai vezetés közlése szerint az orosz erők a nap folyamán hét légicsapást hajtottak végre kilenc irányított légibomba felhasználásával és 656 támadást az ukrán katonai állások ellen különféle fegyverekkel. 

Képünk illusztráció!
Fotó: AFP/Anatolii Stepanov

Ezenfelül 43 kamikaze drónt is bevetettek. A vezérkar kiemelte, hogy Pokrovszk térségében az orosz csapatok a nap eleje óta mintegy száz embert veszítettek, az ukrán erők kilenc ellenséges páncélozott harcjárművet és két egyéb katonai járművet semmisítettek meg.

20:48
május 28, 2024
Vágólapra másolva!

Egy ember meghalt, három megsebesült Donyeckben

Vadim Filaskin, Donyeck megye kormányzója a Telegramon arról tájékoztatott, hogy az elmúlt nap alatt a régióban egy helybeli meghalt, és három sebesült meg orosz ágyúzások következtében.

21:03
május 28, 2024
Vágólapra másolva!

Már 613 elítélt csatlakozott az ukrán fegyveres erőkhöz

Denisz Majuszka ukrán igazságügyi miniszter arról számolt be egy tévéműsorban, hogy keddi adatok szerint már 613 elítélt hagyta el a börtönt és csatlakozott az ukrán fegyveres erőkhöz. Jelenleg több hónapos kiképzésen vesznek részt, és a jövőben rohamegységekben teljesítenek szolgálatot. 

A tárcavezető hozzátette, hogy a feltételesen szabadlábra helyezett elítéltek egyelőre különálló rohamegységekben fognak szolgálatot teljesíteni, vagyis nem keverik őket más katonai személyzettel. Megjegyezte, hogy később a harctéri tapasztalatokhoz igazodva ezen változtathatnak.

Olena Viszocka igazságügyi miniszterhelyettes egy hete hozta nyilvánosságra, hogy már több mint háromezer elítélt kérte a büntetés letöltése alóli feltételes szabadlábra helyezést, hogy részt vegyen Ukrajna védelmében. 

21:19
május 28, 2024
Vágólapra másolva!

Nem lehet ma újraindítani a zaporizzsjai atomerőművet

Nem lehet ma újraindítani a zaporizzsjai atomerőművet - jelentette ki Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője, miután kedden Kalinyingrádban tárgyalásokat folytatott Alekszej Lihacsovval, a Roszatom orosz állami atomenergetikai vállalat vezérigazgatójával.

Megvitattuk a zaporizzsjai atomerőmű újraindításának lehetőségét, ami a közös értékelés szerint jelenleg lehetetlennek tűnik

- mondta Grossi.

Katonák védik az erőmű bejáratát.
Fotó: @Socportal

Lihacsov egyetértett Grossi véleményével, hogy a létesítmény újraindítása nem aktuális. 

Mint mondta, ennek első számú feltétele a biztonság lenne, és majd az idő fogja megmutatni, hogy ez garanciákkal vagy a frontvonal eltávolításával szavatolható lenne-e.

Jelenleg Európa legnagyobb atomerőművének mind a hat blokkja a "hideg leállás" állapotában van. 

Az erőmű sajtószolgálata szerint a létesítmény berendezéseit a sugárbiztonsági előírások szigorú ellenőrzése mellett karbantartják.

21:37
május 28, 2024
Vágólapra másolva!

Kijev: Nem született megállapodás Franciaországgal kiképzőtisztek Ukrajnába küldéséről, de folynak a tárgyalások

Ukrajna még nem állapodott meg Franciaországgal arról, hogy francia kiképzőtisztek érkezzenek Ukrajnába, de folynak tárgyalások az ügyben - jelentette ki Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter kedden.

A tárcavezető nyilatkozatával pontosította Olekszandr Szirszkijnek, az ukrán fegyveres erők főparancsnokának korábbi kijelentéseit arról, hogy hamarosan francia kiképzőtisztek érkezhetnek Ukrajnába.

Umerov hangsúlyozta, hogy Franciaországgal és más partnerekkel ugyan még nem született erről megállapodás, de folynak a tárgyalások.

21:58
május 28, 2024
Vágólapra másolva!

Putyin: A parlament és a házelnök maradhatott legitim Kijevben

Ukrajnában a parlament és annak elnöke maradhatott az egyedüli legitim hatalom - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök újságíróknak kedden Taskentben.

Szigorúan véve, az előzetes értékelés szerint az egyetlen legitim hatalom továbbra is a parlament és annak elnöke (Ukrajnában). Lényegében, ha elnökválasztást akarnának tartani, akkor el kellene törölni a hadiállapotról rendelkező törvényt, hogy választásokat tartsanak, de nem akarták ezt megtenni

- mondta.

Vlagyimir, Putyin, VlagyimirPutyin,
Vlagyimir Putyin.
Fotó: Photo by Sergei GUNEYEV / POOL / AFP / Photo by Sergei GUNEYEV / POOL / AFP

Putyin pénteken Minszkben hangot adott álláspontjának, miszerint Moszkva abból indul ki, hogy mandátumának május 20-án történt lejártával megszűnt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legitimitása, és tisztázandó, kivel lehet ezt követően tárgyalásokat folytatni Ukrajnában.

Rámutatott, hogy az ukrán alkotmány 111. cikke kimondja, hogy ez esetben a legfelsőbb hatalom, az elnöki hatáskör a parlament elnökére száll át. 

23:30
május 28, 2024
Vágólapra másolva!

Több régióban is légiriadót rendeltek el

Légiriadót rendeltek el Ukrajna Nyikolajev, Kirovograd és Harkov, valamint a Hersoni régiónak az ukránok által ellenőrzött részén.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!