Draskovics pályafutása<br/>

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!


A korábbi ellenzéki vezető Draskovics 1998 februárjában lépett Milosevics elnökkel koalícióra. Draskovics pártja , a szerb Megújhodási Mozgalom a jugoszláv parlament 250 helyéből 46 tudhat magáénak. Milosevicséknek 110 helye van, míg az ultranacionális radikálisoknak 81 hely jutott.

A népszerű ellenzéki vezető: Draskovics
A volt kommunista újságíró egyben a szerb nemzeti irodalom sikeres alakja is. 1990-től 1997-ig a szerb ellenzék legnépszerűbb figurája. 1997 nyarán felbomlott a Zoran Djindjiccsel kötött szövetsége. Djindjics egyébként 1945 óta az első, nem kommunista polgármestere volt Belgrádnak. Végül is a szövetség felbomlása sodorta Draskovicsot Milosevics oldalára.

Draskovics antikommunsta hitvallása , Nagy -Szerbia és a régi szerb hírnév helyreállításának gondolatával megspékelve, mindig is nagy sikert aratott a volt Jugoszlávia polgárainak körében. Draskovics már akkor is kimondottan a háború ellen agitált, amikor a Szlobodan Milosevics által kézben tartott Jugoszláv Néphadsereg 1991-ben háborúba taszította a soknemzetiségű államot.