India továbbra is hevesen támadja a kasmíri muzulmán gerillákat<br/>

Vágólapra másolva!
Indiai erők heves tüzérségi támadásokat intéztek kedden muzulmán fegyveresek ellen, akik elsáncolták magukat Kasmír magashegyi térségeiben, az Indiai és Pakisztán között vitatott terület indiai oldalán.
Vágólapra másolva!

Mint indiai katonai források jelezték, heves harcok dúltak az indiai Dzsammu és Kasmír állam északi részén, Batalik és Drász térségében. Az indiai csapatoknak állítólag sikerült elvágniuk ebben a szektorban a muzulmán fegyveresek utánpótlási vonalait.
Az AFP úgy tudja, hogy még mintegy hétszáz muzulmán fegyveres próbál ellenállni a légierőtől is támogatott indiai osztagok rohamainak. A Times of India című angol nyelvű indiai lap értesülése szerint az indiai-pakisztáni határ mentén "védelmi célokból" fokozott harci készültségbe helyezték az indiai erőket, mert jelentős csapatmozgásokat észleltek a határ túlsó oldalán.
Hétfői és keddi pekingi látogatása, Tang Csia-hszüan kínai külügyminiszterrel folytatott tárgyalása után Dzsaszvant Szingh indiai külügyminiszter jelezte az indiai sajtónak, hogy a két hatalom "biztonsági párbeszédre" készül, "megfelelő időben" megvitatja majd e párbeszéd módozatait.
A két ázsiai óriást számos vitás kérdés állítja szembe egymással, egyebek között másfél Magyarországnyi terület hovatartozása feletti civódásuk. Kínát szerfölött aggasztja, hogy immár India is a deklarált atomhatalmak sorába lépett tavaly elvégzett atomrobbantási kísérleteivel.

(MTI)

Korábban:

Atal Behari Vadzspaji indiai miniszterelnök vasárnap a harcok dúlta Kasmírba látogatott, miután előző nap kudarcba fulladtak a pakisztáni-indiai béketárgyalások.(1999.06.13.)