Vagyonnyilatkozatok orosz csúcstartói<br/>

Vágólapra másolva!
A vasárnapi oroszországi parlamenti választások jelöltjeinek - vagyonnyilatkozataikból ítélve - igencsak van mit aprítaniuk a tejbe - derül ki a Kommerszant Daily című lap pénteki összeállításából, amely a nyilvános és kötelező bevallások "csúcstartóit" gyűjtötte csokorba.
Vágólapra másolva!

A pártlisták csaknem ötezer jelöltje közül a legtöbb bevallott jövedelemmel (1998-ban) egy jekatyerinburgi válallkozó, a baloldali "össznépi szövetség" színeiben induló Vlagyimir Dmitrijev büszkélkedhet: összesen 1,9 millió dollárnak megfelelő rubellel. A második helyezett Vlagyimir Dubov, a Jukosz olajtársaság moszkvai elnökhelyettese, a Haza - Egész Oroszország jelöltje 961 ezer dollárt vihetett haza tavaly.

A dúsgazdag Borisz Berezovszkij ipar- és sajtómágnás - aki Karacsáj-Cserkeszföldön lesz biztos befutó -, vagy a Kreml másik "szürke eminenciása" és a Szibnyefty olajtársasaág tuladonosa, Roman Abramovics - aki az ugyancsak távoli Csukcsföldön szerez mandátumot - nem szerepel e listán. Ennek az a magyarázata, hogy a bevallások nem terjednek ki a családtagokra, külföldi cégekre írt jövedelemre és vagyonra.

A legnagyobb földbirtoka Borisz Zalipajevnek, a konzervatív párt jelöltjének van. A konzervatív párt ennek ellenére valószínűleg a legszegényebb, hiszen pártlistáján minden harmadik jelölt azt vallotta, hogy nem rendelkezik semmiféle jövedelemmel, negyedük pedig ingatlannal és gépjárművel sem.

A dácsák (nyaralók) kategóriájában egy krasznodari képviselőjelölt, Jurij Liszjuk áll az élen: hétvégi házának alapterülete hatezer négyzetméter. A második helyezett Igor Lebegyev - Vlagyimir Zsirinovszkij, a Liberális Demokrata párt vezérének fia -, hat dácsájának összterülete 1929 négyzetméter.
Zsirinovszkij fia viszont a lakástulajdon kategóriában 28 darabot vallott be, összesen 2000 négyzetméter alapterülettel, és ezzel csúcstartó.

A leginkább "motorizált" politikai csoport a Kreml által létrehozott Egység tömörülés: a 159 képviselőjelöltjére 171 személygépkocsi jut.

(MTI)