Vihar pusztít Nyugat-Európában <br/>

Vágólapra másolva!
Eddig nincsenek biztos adatok a Lothar névre keresztelt, Nyugat-Európán átzúduló, helyenként 213 kilóméteres csúcssebességet elérő orkán halálos áldozatai számáról.
Vágólapra másolva!

Svájcban tizenkét halálos áldozatot követelt az ítéletidő. Az ítéletidő halálos áldozatai közül ketten Crans Montana üdülőtelepen vesztették életüket, ahol vasárnap leszakadt egy sífelvonókabin. A többi halálesetet a kidőlő fák okozták. Fribourgban ledőlt egy tronydaru és Attalens város templomának harangtornya.

Farnciaországban 33 emberéletet követelt az ítéletidő hétfő délutánig. Lionel Jospin, francia államfő kormányfő megszakítja Egyiptomban töltött év végi szabadságát, és hazatér, hogy személyesen mérje fel az ökológiai katasztrófa mértékét a különböző helyszíneken.

Párizsban a Notre Dame három díszorma zuhant le, és beomlott a sekrestye északi szögletének egy része. A gótikus építészet csodájaként számontartott Sainte-Chapelle-nek egy harangtornyát fejezte le az orkán.

Milliós károkat és 15 ember halálát okozta a Németország déli részén végigsöprő orkán, amely meteorológusok szerint a XX. század legpusztítóbb erejű szélvihara volt ebben a térségben. Baden-Württemberg tartományban a széllökések sebessége elérte az óránkénti 210 kilométert.

Az erős szél Olaszország több tartományában jelentős károkat okozott: fákat csavart ki gyökerestül, villanyvezetékeket rongált meg, gépkocsikat tört össze. A háborgó tenger miatt szinte teljesen lehetetlenné vált a hajózás, a szökőárszerű hullámzás rengetek üledéket sodort a partok homokjára.

A Torinóhoz közeli Sestriere alpesi síparadicsomban négy olasz hegymászó életét oltotta ki egy lavina. A hozzátartozók azután riasztották a hegyimentőket, hogy a fiatalok nem tértek vissza az expedícióról, amelyet egy jéggé fagyott vízesés megmászására indítottak. Egy ötödik fiatalembert félig a hó alá temetve, de élve találtak meg hétfőn reggel.

(MTI)

Korábban:

(1999. december 27.)