Algériában hatezer fegyveres gerilla adta meg magát <br/>

Vágólapra másolva!
Abdelaziz Buteflika algériai elnök a France 3 televíziónak adott nyilatkozata szerint országában a meghirdetett amnesztia alapján hatezer fegyveres adta meg magát.
Vágólapra másolva!

Hatezer gerilla tért haza, és ezen felül vannak azok, akiket a börtönből engedtek ki. Az amnesztiát meghirdető algériai elnök úgy vélekedett, hogy az országot kettészakító konfliktus katonai aspektusa megoldottnak tekinthető.

Az iszlám szélsőségeseknek felkínált, két hete lejárt amnesztia az egyik legfontosabb része az elnök azon politikájának, amelynek célja, hogy véget vessen a több mint nyolc éve tartó konfliktusnak, amely százezer ember életét oltotta ki és kivéreztette Algéria - az energiahordozók kivitelétől függő - gazdaságát.

Egy másik, a LCI párizsi hírtelevíziónak televíziónak adott interjúban Buteflika bizonyos, de néven nem nevezett arab és muzulmán országokat vádolt azzal, hogy annak idején részük volt az algériai helyzet súlyosabbá válásában. Mint mondta, nem számított arra, hogy az amnesztia önmagában véget vet az erőszaknak.

A folytatódó összetűzésekért a "banditákat" tette felelőssé, akik a lakosság körében nem élveznek támogatást. Az algériai elnök ugyanakkor totális támadást helyezett kilátásba azok ellen a szélsőségesek ellen, akik elutasítják az amnesztiát.

A Le Matin című algériai lap ezeknek a fegyvereseknek a számát ötezerre tette. Buteflika megerősítette, hogy az év első felében Franciaországban tesz hivatalos látogatást, ami a kapcsolatok felmelegedésére utal Párizzsal - írta a Reuters.

A hét végén több mint százharminc francia üzletember és tisztségviselő kezd négynapos látogatást Algériában. Egy évtizede nem járt ilyen népes francia küldöttség az észak-afrikai országban.

(MTI)

Korábban:

(2000. január 19.)