Az adománybotrány is szóba kerül a CDU kongresszusán<br/>

Vágólapra másolva!
Essenben hétfőn megkezdődött a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) XIII. országos kongresszusa. A kétnapos esemény középpontjában a pártot súlyos válságba döntő adománybotrány feldolgozása, az ebből fakadó pénzügyi teendők meghatározása, továbbá a vezető tisztségviselők és testületek újjáválasztása áll.
Vágólapra másolva!

A Ruhr-vidéki iparváros szívében lévő Grugahalle széksorait több mint ezer kongresszusi küldött tölti meg. Élénk vita várható a távozó pártelnök, Wolfgang Schäuble beszámolójáról. Az adományügybuktatóin elvérzett politikust az elnökség több tagja arra képte: ne használja fel a fórumot nyílt leszámolásra azokkal, akiket egy múlt heti tévéinterjúban "bűnöző elemeknek" minősített a megbuktatására irányuló februári "összeesküvéssel" kapcsolatban. Kérdés, hogy Schäuble megfogadja-e a tanácsot.

1951 óta ez az első CDU-kongresszus, amelyen nem vesz részt Helmut Kohl. Az egykori pártelnök jó előre tudatta a párt vezetőségével: nem lesz jelen Essenben, mert még a látszatát is el akarja kerülni annak, hogy személyes jelenlétével befolyást akarna gyakorolni a vezető tisztségviselők megválasztására.

Hogy Kohl szelleme mégis ott lebeg a Grugahalléban, azt biztosítja egyrészt a hivatalos programfüzetben "pénzügyi afférnak" nevezett adománybotrány megvitatása, másrészt Schäuble idézett tévéinterjújának fagyos visszhangja. Elsősorban Kohl hívei vették rossznéven a vádaskodást. E csoport legbefolyásosabb alakja Jürgen Rüttgers, a CDU észak-rajna-vesztfáliai szervezetének elnöke, aki a négy pártalelnöki poszt egyikének a várományosa.

(MTI)

Ajánló:

Az [*****] összeállítása