Elmeorvos vizsgálja a pápa egykori merénylőjét <br/>

Vágólapra másolva!
Brüsszelben kedden a hatóságok feltartóztatták II. János Pál pápa egykori portugáliai merénylőjét. A többszörösen büntetett férfi ugyanis átmászott a spanyol királyi párra váró belga uralkodó körül emelt biztonsági kerítésen.
Vágólapra másolva!

János Károly és felesége, Zsófia négynapos látogatást tesznek Belgiumban a súlyos szívműtétből lábadozó II. Albert király és Paola királyné meghívására. A látogatás kedden kezdődött, de már az első pillanatait megzavarta az incidens.

Juan Fernández Krohn volt spanyol pap 1982-ben a portugáliai Fátimában rozsdás tőrrel támadt rá a pápára. A ma 50 éves férfit akkor hét év börtönre ítélték. Szabadulása után egyebek mellett Brüsszelben képezte tovább magát jogból. 1994-ben a belga fővárosban is elítélték csalás és okirat-hamisítás miatt, mert büntetett előéletét addig eltitkolta a hatóságok előtt.

Most azon kapták rajta, hogy átlépte a királyi palota előtt létesített kordont, és láthatólag a magas vendégeket váró vörös szőnyeg felé igyekezett. Megállapították azonban, hogy nincs nála fegyver. Így a hatóságok nem vették őrizetbe, hanem elmegyógyász kezelésére bízták, akinek azt kell eldöntenie, jelent-e kockázatot szabadon hagyása embertársaira.

(MTI)