Brazíliában megfojtották az elfogását túlélő túszszedőt<br/>

Vágólapra másolva!
Rióban, élő tévéközvetítésben nézhették a brazilok egy busz utasait túszul ejtő merénylő ártalmatlanítását. Az akció során egy túsz életét vesztette, és a híradások szerint a túszejtő is. Később azonban kiderült, hogy a túszszedő a helyszínen még életben volt.
Vágólapra másolva!

A Rió déli részén zajlott több órás túszdrámát számos brazil tévéállomás is élőben közvetítette. Hétfőn az esti órákban a rednőrök támadást intéztek a túszejtő ellen, aki 4 utas elengedése után még minig fogva tartott 5 nőt. A támadó ártalmatlanítása során egy ártatlan nő is életét veszette.

Az első jelentések még arról számoltak be, hogy a katonai rendőrség emberei lelőtték a túszejtőt. A 21 éves Sandro do Nascimentó feltehetően drog hatása alatt cselekedett, amikor túszul ejtette a busz utasait. A szabadító akciót egyenesben közvetítő televíziós felvételek azonban bebizonyították, hogy amikor a túszejtőt betuszkolták egy rabszállítóba, nem tűnt sebesültnek. Ezt követően derült ki, hogy a rendőrök a kórházba szállítás közben szabályosan megfojtották Nascimentót.
A túszmentő akció során lefegyverzett támadó élő pajzsként használt egy ártatlan nőt, aki viszont belehalt sérülésibe.

Rio de Janeiro állam kormányzója a megengedhetetlen túlkapás miatt azonnali hatállyal menesztette a katonai rendőrség parancsnokát, aki az akciót irányította. José Gregori igazságügy-miniszter szerint az akció is bebizonyította a rendőrség felkészületlenségét. Fernando Henrique Cardoso elnök is elítélte a rendőrök brutalitását.

(MTI)

Ajánló:

(angol nyelven)