Meglincseltek két izraeli katonát<br/>

Vágólapra másolva!
Több száz palesztin fiatal megrohamozta csütörtökön azt a rendőrőrsöt, amely fogva tartott négy izraeli katonát. A palesztin fiatalok a négy izraeli katona közül kettőt meglincseltek. Izrael megfelelő válaszlépést helyezett kilátásba.
Vágólapra másolva!

A palesztin rendőrség kevéssel korábban fogta el a civil ruhában, civil gépkocsiban utazó izraeli katonákat a palesztin önkormányzat igazgatása alá tartozó el-Bíre településen. A palesztin hatóságok szerint titkosügynökökről van szó, ezt azonban az izraeli hadsereg szóvivője cáfolta. Amikor híre terjedt a városban, hogy fogva tartanak négy izraeli katonát a városközpont rendőrőrsén, több száz fiatal gyűlt egybe és megrohamozta az őrszobát.

A palesztin rádió és televízió szerint a palesztin rendőrök megpróbálták féken tartani a dühös tömeget, de nem bírtak a túlerővel. A dühöngő fiatalok némelyikénél lőfegyver is volt a palesztin tudósítás szerint.

A holttesteket kivitték az épület elé, más szemtanúk szerint kidobták egy emeleti ablakból, és az utcán elégették. A jelentések ellentmondóak arról, hogy mi történt a másik két elfogott izraelivel. Valószínűleg ők továbbra is a rámalláhi palesztin rendőrség foglyai.

Ehud Barak miniszterelnök nagyon súlyosnak nevezte az esetet, és kijelentette: Izrael tudni fogja, milyen választ adjon erre.

Az izraeli kormány csütörtöki közleménye szerint Barak kormányfő katonai és a belbiztonsági illetékesekkel tanácskozik Tel-Avivban,
hogy megtárgyalja velük a súlyos incidens után következő lépéseket.

A Palesztin Hatóság sajnálkozását fejezte ki a rámalláhi lincselés miatt. Csütörtöki nyilatkozatában mindazonáltal Izraelre hárította a felelősséget a helyzet elmérgesedéséért.

Az AFP-nek nyilatkozva azt állította a palesztin biztonsági szolgálatok egy illetékese, hogy riadókészültségbe helyezték csütörtökön a palesztin biztonsági erőket, és elővigyázatosságból kiürítették a palesztin rendőrség gázai főkapitányságát.

Minderre azért volt szükség a névtelenül nyilatkozó palesztin illetékes szerint, mert a rámalláhi incidens után az izraeliek megfenyegették a palesztin rendőrséget és a biztonsági szolgálatot, hogy bombázni fogják hivatali épületeiket a Gázai övezet és Ciszjordánia területén.

A Bejrútban tartózkodó Kofi Annan ENSZ-főtitkár közölte: az incidens csak súlyosbítja a helyzetet, és nehezíti a válság megoldásán fáradozó külföldi közvetítők dolgát.

(MTI)