Az orosz elnök szerint Koszovónak Jugoszlávián belül kell maradnia<br/>

Vágólapra másolva!
Putyin Oroszország legfontosabb balkáni partnerének nevezte Jugoszláviát. Az orosz elnök és Kostunica között folyó négyszemközti tárgyalás után a felek egyetértettek abban, hogy Koszovónak Jugoszlávia területén belül kell maradnia.
Vágólapra másolva!

Jugoszlávia hagyományos s egyben egyik legfontosabb balkáni partnere Oroszországnak - erősítette meg Vlagyimir Putyin orosz elnök, pénteken a Kremlben fogadva Vojiszlav Kostunica új jugoszláv államfőt, aki néhány órás látogatásra érkezett Moszkvába, s előzőleg Igor Ivanov külügyminiszterrel folytatott eszmecserét.

Az orosz-jugoszláv csúcson közös nyilatkozatot fogadtak el a tárgyalásokat követően - a két elnök négyszemközt folytatta ezt követően az eszmecserét -, amelyben a rendszeres politikai párbeszédről állapodtak meg, felvázolták a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének stratégiai irányait, Moszkva és Belgrád együttműködését nemzetközi kérdések tekintetében. A dokumentum szerint Moszkva és Belgrád a volt jugoszláv köztársaságok közötti jószomszédi kapcsolatok kialakítását tekinti a balkáni helyzet stabilizációja legfontosabb tényezőjének. Egyben síkraszálltak az ENSZ BT 1244. számú, Koszovóról hozott határozatának maradéktalan megvalósítása, továbbá a boszniai békéről szóló keretmegállapodás teljesítése mellett. A két államfő szerint Koszovónak meg kell maradnia a jugoszláv állam keretein belül. A terület státusáról pedig a lehető leghamarabb politikai tárgyalásokat kell kezdeni, és megállapodásra kell jutni.

Putyin a találkozón azt hangoztatta, hogy Oroszország mindig is Jugoszlávia mellett állt - a felvirágzás korszakaiban s a nehéz időkben is -, s tiszteletben tartja a jugoszláv nép választását. Megelégedettségének adott hangot azzal összefüggésben, hogy Jugoszlávia kiutat talált a válságból anélkül, hogy erőszakos módszerekkel kellett volna megoldani a problémákat. Az orosz elnök teljes támogatásáról biztosította Kostunica lépéseit, amelynek köszönhetően sikerült leküzdeni a krízist s megszüntetni az ország nemzetközi elszigeteltségét.

A jugoszláv elnök tájékoztatást adott az elmúlt hetek kedvező belpolitikai változásairól, a tervezett szerbiai választásokról, s jelezte, hogy a szövetségi szinten is koalíciós kormány alakul, emellett az ügyvezető kabinetben is különböző politikai erők jutnak képviselethez.

Előzőleg Igor Ivanov külügyminiszter a jugoszláv államfővel folytatott megbeszélésén "kulcsfontosságú s egyben Oroszországhoz a legközelebb álló balkáni partnernek" minősítette Jugoszláviát, s azt hangsúlyozta, hogy hosszú távú kapcsolatok építésére törekszenek Belgráddal. Jelezte, hogy Moszkva mindig is támogatta Jugoszlávia szuverenitását és területi épségének megőrzését, a büntetőintézkedések feloldását, és az ország nemzetközi elszigeteltségének felszámolását, ami nagymértékben hozzájárulna a Balkán és egész Európa stabilitásához.

(MTI)

Korábban:

(2000.10.26.)