Barak parancsot adott a hadseregnek az erőszak megfékezésére<br/>

Vágólapra másolva!
Ehud Barak izraeli kormányfő hétfőn parancsot adott az izraeli hadseregnek, hogy tegye meg a "szükséges lépéseket" válaszként az erőszak legújabb fellángolására a palesztin területeken.
Vágólapra másolva!

Barak az amerikai zsidó szervezetek éves közgyűlésére kapott meghívást, és utazott Chicagóba. Az izraeli kormányfő arra való válaszként tette meg ezt, hogy a nyugati parti Rámalláh közelében hétfőn támadás ért egy izraeli buszt és egy személygépkocsit.

Az izraeli rádió szerint három izraelit megöltek, nyolc további személyt pedig megsérült a palesztin fegyveresek által elkövetett akciókban. Az izraeli kormányfő a történteket a létrejött megállapodások súlyos megsértésének tekinti, és utasította az izraeli hadsereget tegye meg a szükséges intézkedéseket - tájékoztatta az újságírókat az izraeli kabinetfőnök.

Közelebbről nem határozták meg, milyen válaszlépésekről van szó. Izrael fenntartja magának a jogot, hogy válaszoljon a terrorizmusra, amelynek elszenvedője - mutatott rá ugyanakkor jeruzsálemi sajtóértekezletén Mosé Fogel, az izraeli kormány szóvivője.

Eddig az erőszak szeptember 28-i fellángolása óta 1300 palesztin fegyveres incidens történt, az utóbbi napokban ezek gyakoribbá váltak, főként a ciszjordániai Rámalláhban, Betlehemben és Hebronban - mondta Fogel.

A Gáza-övezetben hétfőn este lelőttek egy izraeli teherautósofőrt. Vele együtt négyre emelkedett a hétfőn megölt izraeliek száma a palesztin területeken. Négyre nőtt a hétfőn elhunyt palesztinok száma is, miután egy szombaton eltalált férfi - a palesztin biztonsági szervezet vezetőjének unokaöccse - belehalt sérüléseibe, és Kalkilja közelében izraeliekkel vívott tűzharcban életét vesztette még egy palesztin személy. Velük együtt a hét hete tartó erőszak halottainak száma már megközelíti a 220-at.

(MTI)

Korábban:

(2000. november 13.)