Vágólapra másolva!
Adrian Natase, Románia miniszterelnöke szerint kétséges, hogy a státustörvény eurokonform lenne. Úgy véli: amennyiben Európában valóban létezik az államok határain kívül élő kisebbségek problémája, akkor minden európai államban hasonló törvényeket kellene elfogadni.
Vágólapra másolva!

Natase szerint, a tervezet a kulturális támogatáson túl olyan elemeket is tartalmaz - például a magyar nemzetiségűek kezelését a munkaerő piacán -, amelyek akár etnikai diszkriminációnak tekinthetők.

Észrevételei, mint mondta, nem csupán a magyar tervezetére vonatkozik, hanem minden olyan külföldi jogszabályra, amely román állampolgárokat is érint. Ugyanakkor nem tud arról, hogy más országok a státusztörvényhez hasonló jogszabályt alkottak volna.

Nastase leszögezte, hogy észrevételei nemcsak a készülő magyar státustörvényre vonatkoznak, hanem bármely olyan külföldi jogszabályra, amely román állampolgárokat is érint. Szerinte amennyiben Európában valóban létezik az államok határain kívül élő kisebbségek problémája, akkor minden európai államban hasonló törvényeket kellene elfogadni.

A román miniszterelnök elmondta: nincs tudomása arról, hogy például Szlovákiában évekkel ezelőtt hasonló törvényt fogadtak el, és jelenleg is több ezer szlovák nemzetiségű román állampolgár rendelkezik fényképes szlovák igazolvánnyal.

(MTI)