Vágólapra másolva!
A macedón nemzeti egységkormány szláv és albán pártjai megegyeztek, hogy az ország jövője kizárólag békésen, a demokratikusan választott képviselők tevékenysége révén alakítható.
Vágólapra másolva!

A két nemzetiségi poilitikai blokk közötti megállapodást Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője közbenjárására született, mert félő volt, hogy a törékeny szkopjei koalíció bukása polgárháborúba sodorja Macedóniát.

A koalíciós felek kedd esti találkozója után Borisz Trajkovszki államfő bejelentette, hogy érvénytelen a kormányban részt vevő két albán párt és a szakadár albán fegyveresek május 22-én kötött "együttműködési megállapodása" - ez a megegyezés sodorta válságba a nemzeti egységkormányt.

A nyilatkozatban a macedón kormánypártok elfogadhatatlannak nyilvánították az erőszak alkalmazását politikai célok elérésére, és kötelezettséget vállaltak a béke helyreállítására, kizárólag politikai párbeszéd útján. Trajkovszki köszönetet mondott tárgyalópartnereinek "építő magatartásukért", és közölte, hogy még ezen a héten találkozik a politikai pártok elnökeivel.

Szerdára virradóra a macedón hadsereg felvette a kapcsolatot a Nemzetközi Vöröskereszttel Lipkovo település kiürítése ügyében. A hatóságok felszólították a helység 6 ezer lakosát, hogy elővigyázatosságból átmenetileg hagyja el lakhelyét. A kitelepülőknek felajánlották, hogy elszállítják őket bárhová Macedónia területén, sőt akár Koszovóba is, méghozzá "tüzetes vizsgálat nélkül". Ez utóbbi kitétel az albán fegyveres lázadóknak tett nyilvánvaló ajánlatként értékelhető. A távozóknak garantálják a visszatérést.

(MTI)