Az EU összefog a nemzetközi konferenciákat megzavaró tüntetők ellen<br/>

Vágólapra másolva!
Németország és Franciaország Európa-méretű összefogást sürget a göteborgi EU csúcsot, és más nemzetközi konferenciákat is megzavaró tüntetői csoportosulások ellen. A felhívást hivatalosan is támogatja Svédország, amely szerint az egyre szervezettebben fellépő tömegek komoly veszélybe sodorhatják a jövőbeli nemzetközi találkozók biztonságát.
Vágólapra másolva!

A göteborgi csúcson részt vevő kormányok
többsége meglepődött, hogy a svéd rendőrséget mennyire felkészületlenül érte az utcára vonuló tömeg. A rendőrség még vízágyúval sem rendelkezett, így a tüntetők szabadon garázdálkodhattak Göteborg utcáin.

Az elmúlt években az antikapitalista demonstrációk egyre szervezettebbek lettek, ami növekvő aggodalommal tölti el az európai kormányokat. A német belügyminiszter, Otto Schilly szerint, a bűnöző csoportok a média jelenlétét és a békés demonstrációkat kihasználva akarják megzavarni a politikai csúcsokat. Emiatt a jövőben Schilly és a francia belügyminiszter, Daniel Vaillant hatékony védekezést kíván kidolgozni a nemzetközi bűnözői csoportokkal szemben.

A jövő hónapban, Genovában rendezik a "Nyolcak" csúcstalálkozóját. A konferencia biztosításával kapcsolatban az olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi elhárította kormánya felelősségét, mivel a helyszín kijelöléséről még az előző olasz kormány döntött. A biztonsági szakértők szerint a város egyáltalán nem alkalmas a konferencia biztonságos megrendezésére. Európa egyik legnagyobb középkori városközpontja kanyargós utcácskáival ugyanis szinte lehetetlenné teszi a tüntetőkkel szembeni fellépést.

Szombaton a svéd miniszterelnök, Göran Persson találkozott a francia és a belga küldöttséggel, hogy a tüntető tömegek elleni lehetséges fellépésről tanácskozzanak. A franciák és svédek igyekeztek felkészíteni az EU elnökségét júliusban átvevő Belgiumot a várható megmozdulásokra. A belga elnökség alatt Gentben és Brüsszelben lesznek tanácskozások, ahol szintén EU ellenes tüntetések várhatóak - írja a The Independent.