Vágólapra másolva!
Egy újabb tömegsírra bukkantak szerdán Srebrenicában. Feltehetően a boszniai háború alatt meggyilkolt 148 muzulmán holttestét találták meg.
Vágólapra másolva!

Száznegyvennyolc személy, feltehetően boszniai muzulmánok holttestét hantolták ki szerdán egy tömegsírból, amely Srebrenica közelében, egy korábban az ENSZ által ellenőrzött területen található. A Srebrenicától 10 kilométerre északra fekvő Bratunac településen talált tömegsírban további 20 holttestre leltek, amelyeknek exhumálását a hét végére fejezik be.

"Valószínű, hogy az áldozatokat a tömegsír közelében végezték ki, ugyanis töltényhüvelyek voltak szétszóródva a területen. Úgy gondoljuk, hogy srebrenicai muzulmán lakosokról lehet szó, akiket szerb fegyveresek ölhettek meg még 1995-ben" - mondta Amor Masovic, az Eltűnt Személyek Muzulmán Bizottságának vezetője.

A két hete zajló exhumálási munkálatokat a hágai Nemzetközi Törvényszék megbízott nyomozói ellenőrzik. Az 1992-95-ös boszniai háború során a kelet-boszniai Srebrenica közelében etnikai tisztogatásokat hajtottak végre. Mintegy 7-8 ezer muzulmán polgári személyt gyilkoltak meg a térségben 1995 júliusában a szerb katonák. Eddig 4500 holttestet exhumáltak Srebrenica környékén talált tömegsírokból a törvényszéki szakértők, de közülük csupán 101 személyt sikerült azonosítani.