Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Eddig 1450 ember biztosan meghalt

Vágólapra másolva!
A halottak számát az első becslések 50 ezerre tették, azóta ez a szám csökkent 10 ezerre. A romok alatti túlélőkért folytatott kutatás, és a halottak azonosítása még napokig eltarthat. Egyelőre biztosat a repülőgép áldozatairól, a mentésen dolgozó munkásokról, és a kórházak jelentéseiből tudunk. Ez alapján eddig mintegy 1450 halálos áldozata van a támadásnak.
Vágólapra másolva!

A New York-i World Trade Centert és a Pentagont ért támadások utáni első becslések mintegy 50 ezer halálos áldozatot valószínűsítettek. Később ez a szám 10 ezerre csökkent. Azokat az áldozatokat gyűjtöttük össze, akikről már biztosan kijelenthető, hogy életüket vesztették.

A Pentagonban a tűzoltók beszámolója alapján mintegy 800 halottja van a keddi terrorista-támadásnak.

Rudolph Giuliani, New York polgármestere arról számolt be, hogy mintegy 2100 járókelő sebesült meg a Világkereskedelmi Központ (WTC) környékén lévő utcákon. Közülük 1500-at a szomszédos New Jersey kórházaiba, 600-at pedig a körzetben lévő klinikákra szállítottak. Százötven sebesült állapota válságos. Giuliani szerint a romok közötti kutatás még hetekig is eltarthat. Egyelőre az a legfontosabb feladat, hogy a lehető legtöbb embert mentsenek ki élve a törmelékek közül - fűzte hozzá a polgármester.

New Yorkban mintegy háromszáz tűzoltó és 78 rendőr vesztette életét. Szemtanúk szerint a tűzoltók a Világkereskedelmi Központ ikertornyainak emeletein mentették az ott tartózkodók ezreit, mielőtt az épületek összeomlottak volna.

A halottakat illetően annyi bizonyos, hogy az eddig lezuhant négy gépen összesen 266-an tartózkodtak. A United Airlines és az American Airlines két-két gép eltűnését jelentette be. Az eltérített gépek közül kettő a Világkereskedelmi Központ épületébe csapódott, egy a Pentagonba, egy pedig Pennsylvania közelében ért földet. Utóbbit a Haaretz izraeli újság szerint az amerikai légvédelem erő lőttek le.

Tovább nőhet a halottak száma, miután a már kórházba szállított sebesültek között több ember állapota is válságos. Eddig 5 ember halt bele sérüléseibe a kórházba szállítás után. A WTC ikertornyainál lévő szemtanúk arról számoltak be, hogy legalább hat ember ugrott ki a toronyból, több tíz méter magasból.

Egy átlagos napon körülbelül 50 ezer ember fordul meg a WTC épületeiben, de miután az első robbanás még - ottani idő szerint - reggel 9 óra előtt történt, nem volt bent minden dolgozó a munkahelyén.

Több mint fél nappal a New York szívét sújtó kettős terrorakció után az amerikai hatóságok még mindig nem tudnak konkrét számokat közölni az áldozatokról. Ugyanakkor számos illetékes attól tart, hogy emberek ezreit temette maga alá a World Trade Center két ikertornyának törmelékhalmaza. George Bush amerikai elnök magyar idő szerint szerda éjszaka elmondott beszédében maga is "több ezer halottról" beszélt.

Az egyik New York-i kórház szóvivője pedig - aki folyamatosan tartja a kapcsolatot a helyszínen dolgozó mentőalakulatokkal - azt közölte, hogy "halottak óriási tömege" található a leomlott, több ezer tonnás acél- és üveghalmaz alatt. "Mindenképpen elviselhetetlen lesz az áldozatok száma" - ismerte el Rudolph Giuliani, New York polgármestere sajtóértekezletén.

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter az éjszaka arról beszélt, hogy itt több tucat ember vesztette életét - de Rumsfeld ezzel a bejelentéssel csak a Pentagonra zuhant repülőgép utasaira, személyzetére célzott, s arról nem volt hajlandó adatokat közölni, hogy a minisztérium alkalmazottai közül vajon hányan haltak meg a terrorakcióban.

[origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről