Afganisztán megfenyegette szomszédait

Vágólapra másolva!
Az Afganisztánt uraló tálibok szombaton megtorlással fenyegették meg a szomszédos országokat, ha segítséget nyújtanak az Egyesült Államoknak egy Afganisztán elleni esetleges támadáshoz.
Vágólapra másolva!

A kabuli külügyminisztérium közleménye szerint - amelyet a tálibokhoz közel álló, pakisztáni székhelyű AIP iszlám hírügynökség idézett - a tálibok Afganisztán függetlensége elleni "merényletnek" tekintenének minden javaslatot, amelyben a szomszédos országok szárazföldi vagy légi támaszpontjaikat felajánlanák az Egyesült Államoknak egy Afganisztán elleni amerikai katonai támadás megkönnyítésére. A tálib közlemény szerint a modzsahed harcosok ekkor esetleg "kénytelenek lesznek" behatolni az érintett országba, és nem zárható ki "erőteljes támadásuk" lehetősége. A közlemény az érintett országra hárította a felelősséget a következményekért.

Mohammed Omar molla, a tálibok vezetője előzőleg, egy pénteki rádióbeszédében felhívta a világ muzulmánjait, hogy bátran nézzenek szembe az amerikai támadás veszélyével és készüljenek szent háborúra (dzsihád) hitük védelmében. A molla óva intett Oszama bin Laden kiadatásától - Washington elsősorban a szaúdi születésű milliomost gyanítja a keddi egyesült államokbeli terrorakciók hátterében, akinek évek óta a tálibok nyújtanak menedéket. Omar molla szerint azonban nem csupán bin Laden személyéről, hanem az iszlámmal való szembeszegülésről van szó: Afganisztánban ugyanis valódi iszlám hitűek találhatók és valódi iszlám, amit az Egyesült Államok veszélyes jelnek tekint.

Mint az AFP megjegyezte, a szombati tálib figyelmeztetés egybeesik azzal, hogy a szomszédos Pakisztán kormánya várhatóan ezen a napon vitatja meg a Washington által a terrorakciók után Iszlámábádnak támasztott követeléseket. Pervez Musarraf pakisztáni tábornok-elnök az elmúlt napokban többször "teljes körű együttműködést" ígért az Egyesült Államoknak. Az iszlámábádi sajtó szombaton azt állította, hogy Pakisztán kedvezően bírálhat el több amerikai kérést, de kizárhatja, hogy pakisztáni területet szárazföldi műveletekre átengedjenek.