Szégyenlősnek és szelídnek írta le apja az egyik gépeltérítőt

Vágólapra másolva!
Bochumban is a nyomára bukkantak az egyik arab férfinak azon három személy közül, akik éveken át Hamburgban laktak, és a jelek szerint részt vettek a szeptember 11-i terrorista akciókban - közölte szombaton Karlsruhéban a német szövetségi főügyész.
Vágólapra másolva!

Ziad Samir Jarrah - aki az FBI valószínűleg kapcsolatban állt a repülőgép eltérítőkkel - családtagjai azt mondták a CNN-nek, hogy a férfi az utóbbi időben sok időt töltött Afganisztánban. Jarrah Németországban járt egyetemre két másik gépeltérítővel, Marwan al-Shehhivel és Mohamed Attával.

Az FBI információi szerint Jarrah a United Airlines 93-as járatát térítette el, amely Pennsylvániában zuhant le. Al-Shehhit és Attát azzal gyanúsítják, hogy ők térítették el azt a két gépet, amelyek a World Trade Centerbe csapódtak.

Jarrah villamosmérnöknek, Atta pedig várostervezést tanult a hamburgi egyetemen. Mindhérman Dél-Floridában éltek, ahol pilótatanfolyamon vettek részt.A CNN riporterének Jarrah szülei Libanonban azt mondták: a férfi Afganisztánban is élt 18 hónappal ezelőtt. A családtagok szerint Jarrah jómódú és jól képzett volt. Apja szerint fia szelíd és szégynlős volt.

Kay Nehm német szövetségi főügyész tájékoztatása szerint a német hatóságok átvizsgálták Ziad Samir Jarrah lakását Bochumban azután, hogy barátnője bejelentette a rendőrségen eltűnését. A férfi aki korábban a hamburgi egyetemen tanult, a nő közlése szerint azon a repülőgépen utazott, amelyik Pennsylvania állam területén zuhant le kedden.

Az átvizsgált bochumi lakások egyikében a rendőrök találtak egy bőröndöt, amely "gyanús iratokat" tartalmazott - mondta a főügyész, további részleteket azonban nem kívánt elárulni. Mint hozzátette, egyelőre nincs bizonyíték vagy támpont arra vonatkozóan, hogy a három diák kapcsolatban állt volna Oszama bin Ladennel. Az amerikai hatóságok feltételezése szerint az Afganisztánban bújkáló szaúdi milliomos áll a keddi merényletek hátterében.

Nehm közölte, hogy az amerikai terrortámadásokkal összefüggésben a német hatóságok nyomozást indítottak egy negyedik arab férfi után is, aki egy ideig szintén Németországban élt. A férfi, akinek neve ismert a rendőrség előtt, nemrég ismeretlen helyre távozott.