Afgánok ezrei menekülnek át a lezárt határokon

Vágólapra másolva!
Afgánok ezrei menekülnek minden nap Pakisztánba és Iránba. A hivatalos határállomások zárva vannak, ezért az illegálisan átkelő menekültek pontos számáról, és helyéről semmilyen információja nincs az ENSZ-nek, így ellátásukat is nehezen tudja megszervezni.
Vágólapra másolva!

Az összes Afganisztánnal határos ország hivatalosan lezárta határát a vízummal nem rendelkezők előtt, így sok ember visszafordul az átkelőhelyekről, és távolabbi falusi térségekben próbál átjutni a határon, közölte az ENSZ menekültügyi főbiztosságának (UNHCR) szóvivője. Mivel ezek az illegális átjárók többnyire nagyon eldugott helyeken vannak, az ENSZ nem rendelkezik pontos adatokkal a határokon átlépők számáról.

A már hivatalosan megszámlált menekültek ellátását azonban gőzerővel szervezi az ENSZ-hivatal. Húszezer sátrat szállítanak a jövő héten Pakisztánba, hogy el tudják szállásolni az elmúlt napokban érkezetteket. A japán kormány bejelentette: segélyszállítmányokat küld az országba.

Az ENSZ szerint Irán kétmillió, Pakisztán pedig másfélmillió afgán menekültnek ad otthont, akik a tálibok hatalomrákerülése után menekültek el. A UNHCR egyik teheráni képviselője pénteken azt közölte, hogy egy amerikai támadás esetén akár újabb háromszázezer afgán is átmenekülhet Iránba. Pakisztáni források szerint az országnak egymilliónál is több afgán menekült befogadására kell felkészülnie.

Az ENSZ gyermekalapja, a UNICEF a közeli hetekben mintegy 33 ezer tonnányi rendkívüli segélyt küld Koppenhágából a türkmenisztáni menekülttáborokba, ahol szintén afgán menekültek tartózkodnak. Hat repülőgéppel tíz mozgó kórházat és gyógyászati felszereléseket küldenek, melyek százezer embert láthatnak el három hónapon keresztül. Küldenek sátrakat, vizeskannákat és fertőtlenítőszereket is.