New York lakói újjáépítenék a WTC felhőkarcolóit

Vágólapra másolva!
Felmérések azt mutatják, hogy a New York lakossága azt szeretné, ha újraépítenék a Világkereskedelmi Központ felhőkarcolóit. Sokan azonban az áldozatok iránti kegyeletből csak egy emlékművet szeretnének látni az ikertorony helyén.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb felmérések szerint New York lakosainak 46 százaléka azt szeretné, ha a város újra felépítené a Világkereskedelmi Központ ikertornyát. A két, egyenként 110 emeletes épület, amely a múlt keddi terrorcselekmények során teljesen megsemmisült, a világ ötödik és hatodik legnagyobb épülete volt.

A Világkereskedelmi Központ, amelynek építése 1973-ban fejeződött be, sokáig a rosszindulatú kritikák középpontjában állt. Sokan tartották unalmas, környezetromboló épületnek, amely arrogánsan magasodik ki a város felett. A new york-iak nemsokára azonban a szívükbe zárták a felhőkarcolókat, amelyek hamarosan világszerte a pénzügyi élet központjává váltak. Az ikertorony 155 vállalatnak adott otthont, így a történtek erősen megrázták az egész világgazdaságot is.

A városi tanács a héten egy héttagú bizottságot állított fel, amelynek feladata, hogy ellenőrizze és koordinálja a Világkereskedelmi Központ helyén történő jövőbeni építkezéseket. Felmerül hát a kérdés, hogy nem lenne-e ésszerűbb több alacsonyabb épület kialakítása, hiszen a múlt heti tragédia óta alig akadna olyan cég, amely felhőkarcolók tetejébe akarná költöztetni irodáit.

Sokan vannak azon a véleményen, hogy a Világkereskedelmi Központot újra kellene építeni, de ha lehetséges még szebbre, még jobbra, és egy kicsit még magasabbra is. Számítások szerint azonban az építkezés akár 10 évbe is beletelhet és akár 5 milliárd dollárt is felemészthet.

Ugyanakkor sokan úgy vélik, hogy a Világkereskedelmi Központot, mint emlékművet, kellene újjáépíteni a több ezer életét vesztett ember tiszteletére- írja az ABC News.

[origo]