A tálibok állítják: bin Laden az ellenőrzésük alatt áll

Vágólapra másolva!
Az afganisztáni tálibok pakisztáni nagykövete közölte: Oszama bin Laden jelenleg is Afganisztánban van, de nem árulják el pontos tartózkodási helyét. A tálibok bizonyítékot várnak Washingtontól a terrorizmussal gyanúsított bin Laden ellen. A Fehér Ház viszont nem hajlandó a tálibokkal tárgyalni Oszama bin Laden sorsáról.
Vágólapra másolva!

"Oszama Afganisztánban van, de ismeretlen helyen, biztonságának szavatolása érdekében. Csak biztonsági embereink tudhatnak hollétéről. Oszama az ellenőrzésünk alatt áll."- közölte Abdul Szalam Zaif nagykövet.

Oszama bin Laden az első számú gyanúsítottja az Egyesült Államokat szeptember 11-én ért terrortámadásoknak. Az amerikai vezetés kilátásba helyezte Oszama felkutatását, megbüntetését, és azon országok megbüntetését is, melyek rejtegetik őt.

Az afganisztáni tálibok pakisztáni nagykövete elmondta: Washington feloldhatja a jelenlegi patthelyzetet, ha bizonyítani tudja bin Laden szerepét a terrortámadásokban. "Ha elénk tárják bizonyítékukat, akkor hajlandóak vagyunk tárgyalni és változhat a hozzáállásunk"- közölte.

A diplomata elmondta azt is, hogy bin Laden megkapta a vallási vezetők tanácsának, az ulémának ajánlását, hogy hagyja el Afganisztánt, de erre nem válaszolt- írja a CNN.

Az Egyesült Államok nem hajlandó tárgyalni az Afganisztán nagy részét kormányzó tálibokkal Oszama bin Laden sorsáról, és olyan bizonyítékokat sem akar átadni a táliboknak, amelyek alátámasztják az Afganisztánban bujkáló szaúdi férfi terrorista bűnösségét - írja a CNN. Az Egyesült Államok Oszama bin Laden kiadatását követeli a táliboktól. Az USA csak a legközelebbi szövetségeseinek mutatta be bizonyítékait, de a tálibok elé nem hajlandó tárni, mert nem akarja felfedni információszerzési módszereit, forrásait.