Manipulált lehet a floridai lépfene-baktérium

Vágólapra másolva!
Elképzelhető, hogy Floridában talált lépfene-baktériumot mesterségesen manipulálták. Ez azt is jelentheti, hogy a baktérium erősebb, mint a természetes lépfenebaktérium.
Vágólapra másolva!

Védőruhás nyomozók

A nyomozók közölték, hogy a baktérium vizsgálata még nem ért véget, de ha bebizonyosodik, hogy a baktériumtörzs mesterségesen előállított, ez segítheti a bűnügyi nyomozók munkáját.

A floridai Boca Raton üdülővárosban eddig mintegy 850 személyen végeztek vizsgálatot annak megállapítására, hogy nem fertőződtek-e a lépfene kórokozójával. A múlt héten ugyanis Floridában egy 63 éves férfi meghalt ebben a betegségben, hétfőn pedig kiderült, hogy egy 73 éves férfi - aki a pénteken elhunyt férfival egy épületben dolgozott - szintén kórokozó-hordozó lett, bár rajta még nem mutatkoztak a megbetegedés tünetei. A vizsgálat megállapította, hogy a két fertőzöttet ugyanaz a baktériumtörzs fertőzte meg. Mindkét férfi a több lapnak otthont adó American Media irodaházban dolgozott, egyikőjük képszerkesztő volt, a másik pedig a postázóban dolgozott. A nyomozók azt feltételezik, hogy a lépfene baktériuma egy levélküldeménnyel érkezhetett az American Media irodaházba.

Gyanús port küldtek Jennifer Lopeznek

Az American Media néhány munkatársa úgy emlékszik, hogy még szeptember 11. előtt érkezett hozzájuk egy Jennifer Lopeznek címzett levél. A borítékban furcsa, nyálkás por és egy Dávid-csillag is volt a levélen kívül. Az ott dolgozók emlékei szerint mindkét megfertőződött férfi megfogta a borítékot.

Az amerikaiak egyre feszültebben figyelik a Floridából érkező híreket, hogy találnak-e további lépfenefertőzötteket. Több helyen - a floridai Naplesben, a Kentucky állambeli Covingtonban - volt hosszabb-rövidebb riadó amiatt, hogy állítólag "gyanús porokat" találtak különböző levélküldeményekben. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) azért kapcsolódott be a vizsgálatba, mert - tekintettel a korábban széles körben taglalt terrorista-fenyegetettségre, a biológiai fegyver esetleges alkalmazhatóságára - valószínűtlen, hogy ilyen ritkán előforduló betegség, mint a lépfene (anthrax) kórokozója, hirtelen teljesen véletlenül tűnt volna fel az American Media nevű vállalat floridai székházában. A nyomozók egyelőre nem találtak összefüggést a floridai lépfene és a terrortámadás között.

A megfertőződés módja

Kétféleképpen történhet: fertőzött állatokkal vagy azok testrészeivel való érintkezéssel, illetve a levegőben terjedő baktériumspórák belégzésével. Az előbbi esetben a megfertőzötteknek 20%-a, a spóráktól 90%-a hal meg.

[origo]

Korábban:

Levélben érkezhetett a lépfene baktériuma

Ajánlat:

Agroterrorizmus: a szegény ember atombombája

Két csapás a lépfenére