Gyanús csomagok és lépfenés vakriasztások országszerte

Vágólapra másolva!
Magyarországot is kezdi elérni a lépfene-pánik. Már két gyanús csomagról érkezett hír. Az elsőt a debreceni postán, míg a másodikat a Tungsram újpesti gyárában találták, ugyanakkor a katasztrófavédelmet ellepik a vakriasztások. Mikola István egészségügyi miniszter a parlament mai ülésén azt mondta: egyelőre nem kell félni, de fel kell készülni.
Vágólapra másolva!

Kedden délelőtt az amerikai tulajdonú GE Hungary Tungsram Lighting Rt. újpesti gyárába érkezett egy tisztázatlan tartalmú csomag. A könyv nagyságú küldemény azután vált gyanússá a Tungsram dolgozói számára, hogy megröntgenezték, és a várt fémalkatrészek helyett valami más volt a Dubaiban feladott csomagban - tudta meg az [origo] a katasztrófavédelem sajtóosztályán. A déli órákban több rendőrautó, a polgári védelem szakemberei és tűzszerészek is érkeztek a helyszínre.

A debreceni 2. számú postán lépfene feliratú borítékot találtak hajnalban. A rendőrséget azonnal riasztották. A levelet a Katasztrófavédelmi Igazgatóság elszállította, tartalmát jelenleg az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat munkatársai vizsgálják.

A Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóosztályán elmondták az [origo]-nak, hogy rengeteg vakriasztást kapnak szerte az országból, de ezek többségében nincs semmilyen alapja a veszélynek, gyakran még a bejelentett gyanús küldemény vagy csomag sem létezik. A konkrét esetekben a gyanús küldeményeket alaposan becsomagolják a katasztrófavédelmisek, majd azt az ÁNTSZ-nek adják át vizsgálatra. Eddig egyetlen esetben sem találtak kórokozót a gyanús küldeményekben.

Dr. Taszri Ilona, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat budapesti főorvosa elmondta az [origo]-nak, hogy sokan csak szórakozásból jelentenek lépfenegyanús csomagokat, terhelve ezzel az illetékes szerveket és borzolva az állampolgárok idegeit. A polgári védelem és az ÁNTSZ pénteken ül össze, hogy országos intézkedési tervet dolgozzanak ki valós veszély esetére.

Orosházi György a parlament mai ülésén azonnali kérdésben arra kért választ az egészségügyi minisztertől, hogy valóban van-e ok a félelemre Magyarországon. Közölte: szerinte csak hisztériakeltő hírek jelennek meg a lépfenével kapcsolatban. Mikola István válaszában azt mondta: nem kell félni, de fel kell készülni. A minisztérium áttekinti a nemzetközi együttműködési lehetőségeket, újra átnézik a katasztrófavédelmi tervet. Mikola azonban úgy véli: csak pánikról van szó, mert a betegség - véleménye szerint - gyógyítható. Mikola védőoltást nem tart szükségesnek. Orosházi válaszában tiltakozott a fölösleges pánikkeltés ellen, szerinte nincs is nagy veszély. Orosházi azzal magyarázta nyugalmát, hogy ő állatorvosként boncolt már lépfenés állatokat, és még sincs semmi baja.

[origo]

Korábban:

Pánikkeltő borítékok - lépfene Amerikában, Európában

A nátha is gyanús lehet