Izrael fokozatosan kivonul az újonnan elfoglalt körzetekből

Vágólapra másolva!
A kibővített izraeli biztonsági kabinet Tel-Avivban péntek hajnalban úgy döntött, hogy a hadsereg csapatai fokozatosan kivonulnak abból a hat városból, amelyet a múlt hét második felében szálltak meg a Jordán folyó nyugati partján fekvő, palesztin önrendelkezésű területen, Ciszjordániában.
Vágólapra másolva!

Előzőleg az Egyesült Államok, az Európai Unió és Oroszország közös nyilatkozatban kérte Izraelt az azonnali kivonulásra. A nyilatkozatot Terje Roed-Larsen ENSZ-különmegbízott olvasta fel Gázában. A dokumentum a palesztin vezető Jasszer Arafatot is felszólította arra, hogy tegyen újabb lépéseket a terrorista jellegű szervezetek ellen.

A biztonsági kabinet csütörtök esti ülésén Ariel Saron kormányfő, valamint védelmi, kül- és belügyminisztere és a kormány több más tagja is részt vett. A kivonulással kapcsolatban egy izraeli küldöttség várhatóan a palesztin biztonsági illetékesekkel is egyeztet majd.

Sajtóértesülés szerint a lépcsőzetes kivonulás Betlehem körzetéből, Beit Dzsala településről várható legkorábban. Egy névtelenül nyilatkozó forrás az AFP-nek azt mondta, ahogy a kivonulás szombat este kezdődhet, ha a helyzet addig kellőképpen nyugodtnak bizonyul.

Betlehemben azonban csütörtök késő este is megöltek egy palesztint az izraeli katonák. A 24 éves férfi egy harckocsiból kilőtt golyóknak esett áldozatul egy menekülttáborban. Az incidensnek három sebesültje is van. Izrael azzal magyarázta a lövöldözést, hogy a palesztinok tüzet nyitottak a Jeruzsálemhez tartozó Gilo zsidó lakónegyedre.

Az izraeli bevonulást az váltotta ki, hogy a múlt hét közepén meggyilkolták Rehavam Zeévi idegenforgalmi minisztert. A merényletet egy szélsőséges palesztin fegyveres szervezet vállalta magára. Az izraeli hadsereg összesen hat városban - Dzsenín, Náblusz, Túl-Karm, Kalkilija, Betlehem és Rámalláh - kezdett akcióba, amely széles nemzetközi vélemény szerint túlméretezett volt.

Korábban:

Párizs tiltakozik az izraeli hadsereg fellépése miatt