Rádióműsor a gyermekek szexuális kizsákmányolása ellen

Vágólapra másolva!
Több mint 3000 küldött vesz részt azon a Japánban összehívott konferencián, amely a gyermekek szexuális kizsákmányolásával foglalkozik. A Fülöp-szigeteken a fiatalok különös módon próbálnak harcolni a gyermekkereskedelem ellen. A helyi rádió egyik műsorában olyan fiatalok beszélnek tapasztalataikról, akik maguk is a bűnözők áldozataivá váltak.
Vágólapra másolva!

A napokban Japánban tartják azt a második nemzetközi konferenciát, amely a gyermekek szexuális kizsákmányolásával foglalkozik. A négynapos találkozón 137 ország több mint 3000 képviselője vesz részt. A kongresszuson az első konferencia óta eltelt öt év eredményeit értékelik.

Az első, Stockholmban tartott találkozón a küldöttek megegyeztek, hogy a gyermekek szexuális kizsákmányolásának megszüntetése érdekében az egyes országok nemzeti intézkedési tervet hoznak létre, illetve hogy egy olyan adatbázist építenek ki, amely tartalmazná mind a veszélyeztetett gyermekek, mind pedig a gyermekkereskedelemben részt vevő bűnözők listáját. A határozatban részt vevő kormányok az elmúlt öt során megszigorították a gyermekprostitúcióval, illetve a gyermekpornográfiával kapcsolatos törvényeket.

A Fülöp-szigeteken a gyermekkereskedelem mára már a kultúra részévé vált, mondja egy katolikus pap. Heinz atya, aki több mint egy évtizede harcol a kerítők és a gyermekkereskedők ellen, a BBC-nek elmondta, hogy a távol-keleti országban egyre nő a kereslet a fiatalkorú prostituáltak iránt. Főként az üzletemberek, a diákok és az építkezési munkások látogatják a fiatal lányokat munkára kényszerítő bordélyokat.

A fülöp-szigeteki Cebu városában, ahol mintegy tízezer lányt dolgoztatnak a szex-iparágban, a fiatalok különös módon próbálnak harcolni a gyermekek kizsákmányolása ellen. A helyi rádió minden vasárnap egy harmincperces programot sugároz, amelyben jó kedélyű csevegés és zene mellett olyan fiatalok beszélnek tapasztalataikról, akik maguk is a bűnözők áldozataivá váltak. A "Gyermekek hangja" című műsor fő célja, hogy figyelmeztesse a fiatalokat a rájuk váró veszélyekre.