Hét izraeli sérült meg egy merényletben

Vágólapra másolva!
Csütörtök délután egy palesztin öngyilkos merényletet hajtott végre a Jordán nyugati partvidékén elterülő Ariel zsidó telepnél. A merényletben legalább hét izraeli megsérült. A merénylet válasz lehetett a mai izraeli támadásokra, melyekben tíz palesztin halt meg.
Vágólapra másolva!

Csütörtök délután egy palesztin öngyilkos merényletet hajtott végre a Jordán nyugati partvidékén elterülő Ariel zsidó telepnél. A detonáció legalább hét izraelit megsebesített. Egy izraeli rendőrségi szóvivő az izraeli rádióban 7-8 sebesültről számolt be, az izraeli tévé pedig kórházi források alapján legalább 9 sebesültet említett jelentésében. A merénylő életét vesztette a robbanásban, amely darabokra szaggatta testét. A merényletet a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) fegyveres szárnya, az Abu Ali Musztafa Brigádjai vállalta magára az AFP hírügynökségnek küldött telefonüzenetében. A szervezet közölte a merénylő nevét is.

A Tel-Avivtól mintegy 25 kilométerre nyugatra fekvő, 15 ezres lélekszámú, egyetemmel is rendelkező Ariel az egyik legnagyobb zsidó telep a Jordán folyó nyugati partvidékén, ahol a palesztinok saját, független államot akarnak létrehozni. A csütörtök délutáni merénylet a legújabb véres eseménye a 17 hónapja felújult izraeli-palesztin erőszakhullámnak

Tíz palesztin halt meg a mai izraeli támadásokban

Az eddigi adatok szerint délutánig tíz palesztin meghalt, negyven pedig megsebesült a palesztin autonómiához tartozó ciszjordániai Túl-Karm város és a Gázai övezet ellen indított izraeli támadásában. A hadsereg teljesen elfoglalta Túl-Karmot és behatolt két környező menekülttáborba, amelyeket házról házra járva átfésülnek, rejtőzködő terroristák után kutatva.

A menekülttáborokban, valamint a Gázai övezetben tűzharc alakult ki a helyi fegyveresek és a katonák között. A szárazföldi csapatok mellett a légierő is támadta a palesztin városokat. Izraeli helikopterek Betlehemben Jasszer Arafat palesztin vezető elitalakulatának főhadiszállását lőtték rakétákkal. A Gázai övezetet pedig harci repülők és helikopterek együttesen támadták.

Saron visszautasítja Powell bírálatát

Ariel Saron izraeli miniszterelnök visszautasította Colin Powell amerikai külügyminiszter Izrael palesztinokkal szembeni megtorló politikáját bíráló nyilatkozatát. "Izrael soha nem hirdetett háborút a palesztinokkal szemben, a terrorszervezetek ellen azonban háborút folytat legitim védelmi joga alapján" - áll a miniszterelnöki hivatal közleményében. "A Palesztin Hatóság kezdeményezte ezt a háborút, és rendelkezik a leállításához szükséges eszközökkel, de inkább folytatja a terrorista háborút" Izrael ellen.

Powell szerdán a kongresszusi képviselőház megajánlási bizottsága előtt az utóbbi hónapok legélesebb washingtoni bírálatát fogalmazta meg Izraellel szemben. A meghallgatáson kijelentette: Saron nem tudatosította magában eléggé saját politikájának tényleges következményeit. "Ha háborút hirdetnek a palesztinok ellen, és úgy gondolják, hogy a probléma megoldható azt figyelve, hány palesztint öltek meg, nos úgy vélem, ez sehova nem vezet" - mondta Powell.

Az amerikai bírálat akkor hangzott el, amikor az izraeli kormány a megszállt területeken fellángolt palesztin felkelés letörésére indított hadműveletek fokozása mellett döntött. A washingtoni kritikával szemben Simon Peresz izraeli külügyminiszter ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy Izrael nem a palesztin nép, hanem a terrorizmus ellen harcol. Ugyanakkor Saront burkoltan bírálva ostobaságnak nevezte, hogy kizárólag erőt alkalmazva tűzszünetet lehessen elérni. A munkapárti Peresz a kormányfővel ellentétben a párbeszéd fenntartása mellett kardoskodik a folytatódó erőszak dacára.

A baloldali parlamenti ellenzék vezére, Joszi Szárid az Egyesült Államok felelősségét vetette fel. "Ha akarta volna, Washington már régóta hatékonyabban járulhatott volna hozzá a térség stabilitásához" - mondta a rádiónak nyilatkozva. Szárid a Merec párt elnöke, amelynek 10 képviselője van a parlamentben.

Korábban:

Arafat elitalakulatát lőtték az izraeliek