Amerikai katonai tanácsadók Pakisztánban

Vágólapra másolva!
Megegyezett állítólag az USA és Pakisztán, hogy amerikai katonai tanácsadók segítenek felszámolni az al-Kaida és a tálibok pakisztáni területen bujkáló fegyvereseit. Az amerikai külügyminisztérium újabb terrortámadások veszélyére figyelmeztetett.
Vágólapra másolva!

A Fehér Ház állítólag tanulmányozza a lehetőséget, hogy katonai tanácsadókat küldjön Pakisztánba. Ezek segítséget nyújtanának a pakisztáni hadseregnek az al-Kaida tagjainak és a tálibok beszivárgott harcosainak felkutatásában és megsemmisítésében.

Victoria Clark, a Pentagon szóvivője nem kommentálta az értesülést, mindössze annyit mondott, hogy Pakisztán nagy segítséget nyújt a terrorizmus elleni küzdelemhez.

Korábban a The New York Times és az indiai televízió is beszámolt arról, hogy Washington és Iszlámábád állítólagos megegyeztek a katonai tanácsadók küldéséről.

Pakisztán állítólag engedélyezte, hogy amerikai katonai tanácsadók csatlakozzanak a pakisztáni különleges csapatokhoz, amelyek Pakisztán eldugott hegyvidéki részén kutatnak az al-Kaida harcosai és tálib katonák után.

Pakisztán állítólag azután tett eleget a washingtoni kérésnek, miután különböző dokumentumokból kiderült, hogy a tálibokkal és az al-Kaidával rokonszenvező pakisztáni törzseknél menedéket lelt afgánok erőik átcsoportosítására készülnek

Terrorveszélyre figyelmeztet az amerikai külügy

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma különleges óvatosságra intette a Perzsa-öböl térségében és az Arab-félszigeten tartózkodó állampolgárait, mert úgy tudja, hogy terrorakciókat készítenek elő amerikai állampolgárok és érdekeltségek ellen.

A közleményben megerősítették az április 10-én elhangzott figyelmeztetést, miszerint az amerikai érdekeltségek (diplomáciai és üzleti létesítmények) körül foganatosított szigorú intézkedések miatt a támadásra készülők "könnyebb" célpontokat választhatnak.

A szeptember 11-i merényletek után az amerikai külügyminisztérium gyakran tett közzé ilyen figyelmeztetéseket. Legutóbb április 22-én Jemen esetében hívták fel terrormerénylet veszélyére a figyelmet. A jemeni hatóságok szerdán megerősítették a Szanaában működő USA-nagykövetség biztonságát.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) figyelmeztette valamennyi ügynökét, hogy meg nem erősített értesülések szerint az al-Kaida terroristái merényleteket készítenek elő amerikai polgári célpontok - üzletközpontok, szupermarketek, bankok - ellen. Az információ az al-Kaida amerikai fogságba esett legmagasabb rangú vezetőjétől, Abu Zubeidától származik, aki a lehetséges célpontokról, időzítésről, az esetleges terroristák számáról vagy módszeréről nem tudott felvilágosítást adni. Az FBI kevéssé hitelt érdemlőnek tartja ezt a fenyegetést, de elővigyázatosságból a rendőrséget is tájékoztatta.

Az FBI a múlt héten hasonló figyelmeztetést adott ki - akkor attól tartottak, hogy az USA északkeleti részén valamilyen pénzintézet ellen hajtanak végre terrortámadást.