Amerika éjjel támadna Irakra

Vágólapra másolva!
Körvonalazódik az Irak elleni támadás terve. A haditerv készítői az iraki lakosság szimpátiájára számítanak, és arra, hogy sikeres lesz a felderítés, valamint gyorsan mozognak majd a csapatok. A tervek elkészítéséhez az amerikaiak felhasználják saját szomáliai és jugoszláviai, valamint az oroszok grozniji tapasztalatait. Az amerikai hadsereg várhatóan éjszaka indít támadást.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok finomítja hadműveleti terveit Bagdad elfoglalására, hogy az a lehető legkevesebb katonai veszteséggel és polgári áldozattal járjon. A tervek szerint Bagdadot először elszigetelik, majd a célpontok gondos kiválasztásával kidöntik Szaddám Huszein hatalmának pilléreit: gyors és pontos műveletekkel megsemmisítik vagy elfoglalják a katonai és kormányzati központokat, intézményeket, a város energia- és vízellátását biztosító létesítményeket, a tévé- és rádióstúdiókat, miközben ügyelnek arra, hogy mecsetek, nagykövetségek, vöröskeresztes raktárépületek véletlenül se váljanak célpontokká.

Szaddám teljeskörű amnesztiát hirdet/nagyvilag/20021020szaddam.htmlSzaddám száz százalékkal nyert/nagyvilag/20021016szaddam.html

A The New York Times szerint mindez hatékony hírszerzést, a katonai műveletek szoros összehangolását és a csapatok gyors mozgatását feltételezi, és abból indul ki, hogy a lakosság örömmel fogadja majd "felszabadítását". Pirruszi győzelemnek bizonyulna, a Bush-kormány politikai kudarcát jelentené otthon és a térségben egyaránt, ha Bagdadot sok polgári áldozatot szedő, nagy veszteséggel járó, elhúzódó, véres utcai harcokban tudnák csak elfoglalni.

A tervek kidolgozásánál felhasználták az amerikai katonák szomáliai küldetésének rövid epizódja során szerzett tapasztalatokat, a koszovói háborúban Belgrád bombázásából leszűrt tanulságokat, sőt az oroszoknak a csecsenföldi Groznij ostromában szerzett ismereteit is. Tanulmányozták továbbá az izraeli hadsereg dzseníni hadműveleteit, amelyek során a harckocsik különleges lövedékkel ütöttek rést a falakon anélkül, hogy az épületeket romba döntötték volna.

Bagdadot nemcsak katonákkal vonnák ostromgyűrűbe, hanem a távközlést zavaró elektronikus fallal is. Cél a város fizikai és pszichológiai elszigetelése, miközben rádióadásokkal és röpcédulákkal demoralizálnák a védőket, és nyugtatnák meg a polgári lakosságot. A harci műveleteket sötétedéskor kezdenék, amikor az amerikai katonák kihasználhatják a korszerű optikai éjjellátó technológia előnyeit, a polgári lakosság pedig már nem tartózkodik az utcákon.

Az amerikai hírszerzés felfrissíti a katonai térképeket nagy felbontású műholdfelvételek segítségével, és igyekszik beszerezni a külföldi építési vállalatoktól a bagdadi paloták és minisztériumok építési terveit. Amerikai tengerészgyalogosak közben papírmasé városokban gyakorolnak Dél-Kaliforniában, Louisianában, valamint Guam szigetén.