Irak a szankciók feloldását követeli

Vágólapra másolva!
Az Iraki elnök közleménye szerint országa már megfelelt az ENSZ előírásainak, és itt az ideje, hogy az országot sújtó embargót teljes mértékben megszüntessék. Szaddám Huszein emellett azt követeli az ENSZ BT-től, hogy nyilvánítsa hazugnak az USA-t és Nagy Britanniát. Washington és London pénteken tíz napos határidőt adott Iraknak arra, hogy teljesítse az ENSZ-határozatokban foglaltakat, ha el akarja kerülni a háborút.
Vágólapra másolva!

A gazdasági blokád feloldására szólított fel Szaddám Huszein iaki elnök. Az elnök azt követően adott ki közleményt, hogy megbeszélést folytatott legfőbb tanácsadóival szombaton. Szaddám Hans Blix, az ENSZ fegyverzetellenőreinek vezetője, és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vezetője, Mohamed El-Baradei jelentésére hivatkozva közölte, hogy Irak minden az ENSZ által vele szemben támasztott kötelezettségnek megfelelt. Az iraki elnök szerint a jelentésekből kiderül, hogy Irak feltételezett tömegpusztító fegyverprogramja csupán az amerikaiak hazugsága.

Irak megfenyegette Romániát/nagyvilag/20030307irak.htmlHáborús előkészületek a kuvati-iraki határon/nagyvilag/20030307atvagtak.htmlBush: Nincs szükség engedélyre a háborúhoz/nagyvilag/20030307bush.html

"Az Irak elleni embargót teljes mértékben meg kell szüntetni, miután az amerikaiak motivációi lelepleződtek, Irak pedig betartotta a Biztonsági Tanács előírásait" - áll a közleményben.

Szaddám azt is követelte, hogy a Biztonsági Tanács nyilvánítsa az Egyesült Államokat és Nagy Britanniát "hazugnak", szereltesse le Izraellel annak feltételezett tömegpusztító fegyvereit, és vegye rá, hogy kivonuljon Palesztinából és a megszállt arab területekről.

A BBC bagdadi tudósítója szerint a közlemény nem hagy sok esélyt arra, hogy kompromisszum jöjjön létre Washingtonnal és Londonnal. Az Egyesül Államok és Nagy Britannia ugyanis 10 napot adott Iraknak arra, hogy teljesítse az ENSZ-előírásokat, és elkerülje a háborút, de Irak most azt állítja, már teljesítette ezeket. Ugyankkor az ENSZ BT még nem döntött arról, elfogadja-e a brit javaslatot, Franciaország egyenesen elvetette azt.

Az 1991-től keletkezett Irakot sújtó ENSZ-határozatok szerint meg kell szüntetni az arab országot sújtó szankciókat, amennyiben bebizonyosodik, hogy megszabadult az összes tömegpusztító fegyverétől.