Elfogták a Djindjic-merénylet egyik fő gyanúsítottját

Vágólapra másolva!
Elfogták a szerb kormányfő elleni merénylet egyik állítólagos kitervelőjét. A Patkány néven ismert Mladan Micicet egy Belgrád közeli faluban tartóztatták le, a házkutatás során fegyvereket és Djindjic megölésével kapcsolatos bizonyítékokat is találtak. Micicet a merényletért felelősnek tartott zimonyi bűnbanda egyik vezetőjének tartják.
Vágólapra másolva!
A merénylettel kapcsolatos híreink/nagyvilag/20030312szerb.html

A szerb hatóságok közlése szerint sikerült elfogniuk a Zoran Djindic elleni merénylet egyik kitervelőjét. A Patkány néven ismert Mladan Micicet hat másik emberrel együtt tartóztatták le egy Belgrádtól 70 kilométerre lévő faluban - jelentette a BBC. A smoljinaci házban fegyvereket, lőszert és autó rendszámtáblákat is lefoglaltak. A rendőrségi szóvivő elmondása szerint a házkutatás során konkrét bizonyítékokat találtak a szerb kormányfő megölésével kapcsolatban is.

Mladan Micicet a hatóságok a zimonyi bűnbanda egyik vezéralakjának tartják. Ezt a bűnözői csoportot tartják felelősnek a Djindjic elleni merényletért. A szerdai gyilkosság óta a szerb hatóságok közel 200 embert tartóztattak le az esettel kapcsolatban.

Közben információk láttak napvilágot a gyilkosság kivitelezésének körülményeiről is. A szerb belügyminisztérium fegyverszakértőjének, elmondása szerint a kormányfő életét 182 méteres távolságból, 7,62 milliméteres kaliberű fegyverrel oltották ki "profi" bűnözők. Branko Bogdanovic fegyverszakértő a Politika című belgrádi lapnak korábban nyilatkozva elmondta: "Már a lőfegyver kiválasztása is arra utal, hogy profik követték el a gyilkosságot. A rendőrségi mesterlövészek leggyakrabban százméteres távolságból lőnek, 5,56-os kaliberű fegyverrel". Bogdanovic szerint a merénylő ennél nagyobb távolságból - 182 méterről - és nagyobb teljesítményű fegyverrel lőtt, ami inkább a hadseregben bevett mesterlövészi "szokásokra" utal.

A merénylő a kormánypalota tőszomszédságában fekvő épület második szintjén található helyiségből lőtt. Nem az ablakból, hanem a szoba mélyéről adta le a lövéseket, ami tompította a dörrenést, ezért nehéz volt azonnal megállapítani, hogy honnan jött a lövés. Ráadásul a torkolattüzet sem lehetett látni, s nem verődhetett vissza fény sem a gyilkos fegyverről.