Nagy-Britannia: páncéltörőt is beszolgáltattak

Vágólapra másolva!
Az április eleje óta tartó, eredetileg kézifegyverekre meghirdetett nagy-britanniai fegyver-beszolgáltatási amnesztia eddigi legnagyobb fogását könyvelhette el a közép-angliai Brierly Hill rendőrkapitánysága: az egy hónapra meghirdetett büntetlenség lehetőségével élve egy helyi lakos páncéltörő rakétagránátok kilövésére alkalmas orosz gránátvetőt szolgáltatott be.
Vágólapra másolva!

Április első és utolsó napja között büntetés veszélye nélkül lehet megszabadulni Nagy-Britanniában a magánkézben lévő lőfegyverektől és fegyverutánzatoktól, mielőtt májustól életbe lépne a világ egyik legszigorúbb fegyvertartási törvénye.

A Brierly Hill-i kapitányság főfelügyelője kedden, a váratlan fejlemény után kiadott közleményében "kissé meglepőnek" nevezte a most beszolgáltatott eszközt, de hozzátette, hogy ennyivel is kevesebb fegyver van a brit utcákon.

A meghirdetett szabályok alapján a volt tulajdonostól sem kérdeztek semmit, de a rendőrség gyanítja, hogy az illető az első öbölháború veteránja lehet, és az iraki hadszíntérről hozhatta háborús emlékként a vállról üzemeltethető gránátvetőt.

A sokáig készült, többször módosított törvény szerint májustól minimum öt év börtönt kell kiszabni mindenkire, akinél engedély nélküli lőfegyvert találnak - fegyvertartási engedélyt viszont gyakorlatilag lehetetlen lesz szerezni.

A brit fegyvertartási szabályok rendkívüli megszigorításának folyamata 1996 márciusáig nyúlik vissza, amikor egy zavart elméjű gyilkos 16 kisgyermeket lőtt agyon egy dél-skóciai kisváros elemi iskolájában. Az egész országot alapjaiban megrázó dunblane-i tömeggyilkosság után különösen nagy felháborodást keltett, amikor kiderült: a példátlan mészárlás elkövetője - aki utolsó lövedékét saját fejébe eresztette - teljesen szabályosan, többször meghosszabbított engedéllyel tarthatta magánál nagy tűzerejű fegyvereit, jóllehet a rendőrség tudott pszichiátriai zavarairól.

A brit fegyvertartási törvények drákói megszigorításának újabb lendületet adott az a tragédia, amely idén, újév reggelén történt: Birminghamben két tizenéves lány halt meg rivális bandák kereszttüzében.

A hét évvel ezelőtti dunblane-i katasztrófa után már meghirdettek egy fegyveramnesztiát; akkor 23 ezer kézifegyvert és 700 ezer töltényt szolgáltattak be, azóta azonban ismét jelentősen nőtt a lőfegyverekkel elkövetett bűncselekmények száma Nagy-Britanniában.