Lehallgatták a szlovák SME újság telefonját

Vágólapra másolva!
A szlovák titkosszolgálat (SIS) törvénytelen módon lehallgatta a SME című szlovák liberális napilap telefonját - jelentette be pozsonyi sajtóértekezletén pénteken Szlovákia legfőbb katonai ügyésze.
Vágólapra másolva!

Dobroslav Trnka közlése szerint a lehallgatott nem Pavol Rusko, a kormánypárti Új Polgári Szövetség (ANO) elnöke volt, hanem a SME című szlovák napilap, melynek munkatársával Rusko annakidején telefonbeszélgetést folytatott.

Rusko tavaly decemberben robbantotta ki az ügyet, miután rájött, hogy a SME-vel folytatott beszélgetését "valahol" rögzítették. A belügyminisztérium és a titkosszolgálat egymásra mutogatva próbált kitérni a gyanú elől, mígnem az ügy kivizsgálását a katonai ügyészségre bízták. Időközben Vladimír Mitro titkosszolgálati igazgató saját kérésére távozott hivatalából, helyét Ladislav Pittner egykori belügyminiszter vette át.

A legfőbb katonai ügyész pénteken sajtótájékoztatón közölte a tényt, egyszersmind azt, hogy a tiltott lehallgatás ügyében folyó vizsgálatot leállították, mert csak nyolc személyre tudták szűkíteni a lehallgatással gyanúsítható titkosszolgálatiak körét, de bizonyíték híján konkrét személy ellen nem tudnak vádat emelni.