Andreotti barátkozott a maffiával

Vágólapra másolva!
Giulio Andreotti volt olasz miniszterelnök 1980 tavaszáig baráti kapcsolatokat tartott fenn a maffia köreivel, utána azonban változtatott magatartásán - olvasható abban a pénteken közzétett dokumentumban, amelyben a palermói fellebbviteli bíróság megindokolja, miért mentette fel májusban a vádlottat az ellene folyó perben.
Vágólapra másolva!

A palermói illetékes bíróság május elején másodfokon is felmentette a nyolcvannégy esztendős örökös szenátort a maffiás kapcsolatokkal összefüggő vádak alól.

Andreotti a hetvenes és a nyolcvanas években többször volt miniszterelnök. A szicíliai szervezett alvilághoz fűződő kapcsolatairól az évtizedek során többször szellőztettek meg soha be nem bizonyított értesüléseket a sajtóban. Konkrét vádak azonban csak a kilencvenes évek első felében fogalmazódtak meg ellene, ezek mind "bűnbánó" maffiózók kétes hitelű vallomásain alapultak.

A palermói bíróság azt vizsgálta, hogy Andreotti milyen "szívességeket" tett a maffiának, s hogy visszaélt-e valóban politikai hatalmával. A testület két csoportra osztotta a vádakat. Az első az 1980 előtti időszakra vonatkozott, amikor még csak a "bűnszövetkezetben való részvétel" formula létezett. Az itt felmerült bűncselekményeket a bíróság elévültnek tekintette. A vádak másik csoportja az 1980 utáni időszakot érintette, amikor az olasz jogrendbe bevezették a "maffiás típusú bűnszövetkezés" kategóriát. Ez ügyben a volt miniszterelnök teljes felmentést kapott.

A májusban hozott másodfokú ítélet indoklását a bíróság pénteken hozta nyilvánosságra. Ebben hitelt ad az ügyészek által előterjesztett vádak nagy részének, amely azt látszik bizonyítani, hogy Andreotti 1980 előtt szoros baráti kapcsolatokat tartott fenn a szicíliai alvilággal, elsősorban annak két nagy klánvezérével, Stefano Bontatéval és Gaetano Badalamentivel. Ez valódi összefonódást jelentett, hiszen Andreotti "elnéző" magatartásért cserében igénybe vette a maffia támogatását - főleg Szicíliában - a kereszténydemokrata szavazóbázis bővítése érdekében - derül ki a bírósági indoklásból.

A volt miniszterelnök az igazságügyi testület szerint abban is hibás, hogy az említett időszakban alábecsülte a maffiás veszélyt, csak a terrorizmus elleni küzdelemre összpontosította figyelmét. Csupán a nyolcvanas években ébredt rá, milyen veszélyes a szervezett alvilághoz fűződő kapcsolata, ezért 1982 után változtatott magatartásán, vezető politikusként maga kezdeményezett számos jogi eljárást a maffia ellen.

A bíróság úgy véli: Andreottinak feljelentést kellett volna tennie a maffiavezérek ellen, a hatóságok elé kellett volna tárnia mindazt, amit tudott róluk. Ezért a mulasztásért azonban az agg szenátornak a történelem ítélőszéke előtt kell majd felelnie, s ott mérlegre kerülnek majd érdemei is, amelyeket a maffia elleni sikeres küzdelem terén szerzett - olvasható a bírói ítélet indoklásában.