India: 46 áldozata van a pokolgépes robbantásoknak

Vágólapra másolva!
Két taxiba rejtett pokolgép robbant hétfőn két helyszínen Bombayban, India kereskedelmi fővárosában. A robbanásokban a legfrissebb adatok szerint 46 ember vesztette életét, és mintegy százötvenen megsebesültek.
Vágólapra másolva!

Az egyik hétfő délutáni merényletet az indiai metropolis központjában, a Mumba Devi hindu templom közelében, a másikat az India Kapujának nevezett emlékműnél, a város déli részén levő diadalívnél követték el. Mindkét merénylet során a merénylők taxival parkoltak le a kiválasztott helyszínek környékén, a pokolgépek pedig a gépkocsikban robbantak fel.

Az indiai kormány szerint egyelőre nem tudni, ki állt a merényletek mögött. Lal Krisna Advani miniszterelnök-helyettes ugyanakkor közölte: a nyomozás megállapította, hogy a korábbi hasonló bombayi merényleteket az Indiai Iszlám Diákok Mozgalma (SIMI) nevű szervezet követte el a pakisztáni székhelyű kasmiri Laskar-i-Taibával (Igazak Hadserege) közösen.

A hétfői két robbanás volt a legvéresebb bombayi merénylet 1993 óta, amikor egy pokolgépes robbanássorozatban legkevesebb kétszázhatvanan haltak meg. Ezeket a merényleteket rendszerint a hinduk és muzulmánok közötti összetűzések után társaik haláláért bosszút álló muszlimok követik el.

A rendőrség régóta tart egy hasonló terrorcselekedettől a tavaly a nyugat-indiai Gudzsarát államban kitört összetűzések miatt, amelyek során legkevesebb ezren haltak meg, főként a muzulmán kisebbség tagjai.

A szomszédos Pakisztán elítélte a merényleteket. Maszúd Han külügyi szóvivő kijelentette Iszlámábádban tartott sajtóértekezletén, hogy kormánya elítél minden terrormerényletet. A robbantások után az indiai kormány megerősíttette minden fontosabb objektum, atomerőművek, repülőterek, vasutak védelmét. Az indiai hadsereg és a biztonsági szervek általános készültségben állnak - írta az ITAR-TASZSZ.