Van új palesztin miniszterelnök

Vágólapra másolva!
Újra van palesztin miniszterelnök, miután Ahmed Korei parlamenti elnök bejelentette, hogy elfogadja Jasszer Arafat felkérését a kormányfői posztra. Nem sokkal a bejelentés előtt izraeli harci gépek támadást intéztek a Hamász szélsőséges szervezet egyik vezetője ellen. A Hamász-vezér csak kisebb sérüléseket szenvedett, de fia életét vesztette a támadásban.
Vágólapra másolva!

Ahmed Korei, a palesztin parlament elnöke elfogadta a jelölést a palesztin kormányfői posztra. Korei azt közölte, hogy "válságkormányt" alakít. A politikus azután jelentette be döntését, hogy megbeszélést folytatott Jasszer Arafattal, a Palesztin Hatóság elnökével, Arafat rámalláhi hivatalában.

A palesztin elnök vasárnap jelölte Koreit Mahmúd Abbász eddigi kormányfő helyére, miután a mérsékeltnek tartott, az izraeliekkel megegyezést kereső Abbász szombaton, alig négyhavi szolgálat után lemondott a miniszterelnöki tisztségről.

Korei korábban azt közölte, hogy csak akkor vállalja a jelölést, ha az Egyesült Államok és az Európai Unió garantálja, hogy támogatni fogják a békefolyamatot. Korei kérte azt is, Izrael állítsa le az általa "orgyilkosságoknak" nevezett támadásokat palesztin fegyveresek ellen. Ezekben a célzott támadásokban palesztin fegyveres csoportok több vezetőjét is megölték vagy megsebesítették már az izraeliek.

Megsérült a Hamász vezetője/nagyvilag/20030910megserult.html

Izraeli harci repülőgépek legutóbb szerdán intéztek támadást a Hamász szélsőséges palesztin szervezet egyik vezetőjének, Mahmúd Zaharnak a háza ellen. A legfrissebb jelentések szerint Zahar megsérült a támadásban. 20 éves fia és testőre ugyanakkor életét vesztette az akció során - jelentette a CNN, amelynek beszámolója szerint 21 ember szenvedett sérüléseket.

Ahmed Koreit, a palesztin parlament elnökét, a Fatah mozgalom egyik vezetőjét Arafat feltétlen hívének tartják a palesztin tisztviselők, aki valószínűleg nem száll majd szembe a vezetővel. Arafathoz fűződő közeli kapcsolata miatt elképzelhető, hogy személye Izrael számára nem lesz elfogadható.