A pápa állítólag nem utazik többé

Vágólapra másolva!
"Tudom, hogy nem utazom többet" - jelentette ki szűk körben II. János Pál pápa, az olasz La Repubblica című lap szerint. A pápa vasárnap 30 új bíborost nevezett meg, a lap szerint már utódlását készíti elő. A kinevezésekkel némiképp átalakultak a bíborosi testület erőviszonyai, a Corrierra della Sera már II. János Pál lehetséges utódjait találgatja.
Vágólapra másolva!

A pápa külföldi útjait lemondták, a kúria komolyan aggódik II. János Pál egészsége miatt - értesült a római La Repubblica című napilap. A lap hétfői beszámolója szerint a katolikus egyházfő a bíborosi testület összehívása mellett szűkebb körben kijelentette, "tudom, hogy nem utazom többet", és hogy Szlovákia volt az utolsó ilyen útja.

Az olasz napilap szerint II. János Pál elég fáradtnak tűnt vasárnapi úrangyala miséjén, többször is hibázott, így például "szeptembert" mondott október 21-e helyett a bíborosi konzisztórium összehívásának időpontjaként, s csak nehézkesen ért beszéde végére.

Erdő Péter lesz a legfiatalabb bíboros

A pápa 30 új bíborost nevezett meg, de egy nevet titokban tartott. Az egyházfő szabad a kinevezés terén, s az új bíborosokat a kihirdetés pillanatától illetik meg jogaik: erre a kihirdetésre a titkos konzisztóriumon kerül sor, de a pápa egy nevet nem közölt, hanem "keblében" (in pectore) őrizte meg. Az ilyen in pectore kinevezés jogi hatásai igen mérsékeltek: amíg a pápa az érintett nevét nyilvánosságra nem hozza, az illető nem rendelkezik a bíborosi kötelességekkel és jogokkal. Az olasz sajtó úgy véli, hogy ez a "titkos bíboros" a pápa titkára, Stanislao Dziwisz lesz, de nem zárják ki, hogy Moszkva érseke, Tadeusz Kondrusiewicz, vagy Joseph Zen hongkongi püspök kap így bíborosi kalapot.

Az olasz sajtó külön foglalkozik Erdő Péterrel. Az ANSA olasz hírügynökség azt emelte ki, hogy (az 1952-es születésű) esztergom-budapesti érsek, prímás lesz a legfiatalabb új bíboros, és a konzisztóriumnak is ő lesz legifjabb tagja. A testületben eddig az 1945-ös születésű Vinko Puljic bosznia-hercegovinai bíboros volt a legfiatalabb, de most Erdőn kívül több más ifjabb főpap is bekerül.

A Corriere della Sera című olasz napilap a hat új olasz bíboros közül elsősorban Ennio Antonelli kinevezését emeli ki. A lap szerint a firenzei püspök a jövőben "pápaképes" lehet.

Változó erőviszonyok a bíborosi testületben

Az ANSA által idézett egyházi vezetők szerint a 31 új bíborosi kinevezés jelentősen megváltoztatja az eddigi egyensúlyt a testületen belül. A konzisztóriumban 195 bíboros foglalhat helyet, s a pápaválasztási joggal is rendelkező bíborosok száma 135-re emelkedik, habár korábban csak 120 volt, igaz, áprilisra újra csak csökken számuk, mivel tízen elérik a 80 éves korhatárt, amikor automatikusan elvesztik pápaválasztó jogosultságukat. Az újonnan megnevezett pápaválasztó bíborosok között 12 európai, három afrikai, három észak-amerikai, három ázsiai, két latin-amerikai és egy óceániai egyházi méltóság van.

A La Repubblica szerint jelzésértékű Jean-Louis Tauran bíborosi kinevezése. A Vatikán francia születésű "külügyminisztere" a katolikus egyház vezetésének egyik nemzetközileg legismertebb személyisége, kinevezése a kúriában várható változások előszelét jelentheti. "Wojtyla új hercegei" című írásában a lap arról ír, hogy már utódlását készíti elő, azaz a "békés átmenetet". A konzisztóriumban 68 nemzet képviselő foglalnak helyet, ez néggyel több a korábbinál.

A pápaválasztó testületben - 2001-hez képes, II. János Pál legutóbb akkor nevezett ki bíborosokat - 65-ről 66-ra nőtt az európaiak aránya, miközben az itáliaiaké 24-ről 23-ra csökkent. A latin-amerikai bíborosok száma 27-ről 24-re mérséklődött, viszont az észak-amerikaiaké 13-ról 14-re emelkedett. Az afrikai bíborosok száma nem változott, 13 maradt. Az Ázsiát és Oceániát képviselői bíborosok száma 17-ről 18-ra emelkedik, a kelet-európaiakat képviselő bíborosi helyek száma pedig 17 lesz.