Franciaországban eutanáziapárti a közvélemény

Vágólapra másolva!
Tíz francia közül több mint nyolc úgy véli, a visszafordíthatatlan és elviselhetetlen fájdalmakkal járó betegségek áldozatainak biztosítani kellene a jogot, hogy ha kívánják, szabadon dönthessenek saját halálukról.
Vágólapra másolva!

A BVA közvélemény-kutató intézet legutóbbi felmérésben a megkérdezettek 86 százaléka voksolt az eutanázia törvényben való biztosítása mellett. A vizsgálatban részt vevők 11 százaléka viszont nem kíván változatást a kegyes halál érvényben lévő jogi megítélésében: szerintük az élet érinthetetlen szentség, az orvostudománynak kötelessége, hogy minden körülmények között a beteg életben tartására törekedjék.

A kegyes halál választásának szabadsága mellett foglalt állást a magát gyakorló katolikusnak mondó válaszadók 56 százaléka. A francia törvénykezésben szigorúan tiltott és büntetett eutanázia kérdése a közelmúltban egy mesterségesen életben tartott, magatehetetlen fiatalember tragikus esete kapcsán kapott új tápot a közvéleményben és szakmai körökben egyaránt.

A 22 éves Vincent Humbert a köztársasági elnöktől kért felhatalmazást arra, hogy anyja jogi következmények nélkül halálba segíthesse őt. A három évvel korábban autóbalesetben teljesen megbénult, néma és félig vak fiú A halál jogát kérem öntől című könyvében meggyőzően és megindítóan érvelt a halál önkéntes választásának joga mellett. A nagy sajtópropagandával beharangozott könyv megjelenése napján az anya halálos adag nyugtatót adott be fiának, akit a sikeres újraélesztést követően az őt mesterségesen életben tartó orvoscsoport vezetője - munkatársaival közösen meghozott döntés után - lekapcsolt a lélegeztető készülékről. A szándékát világosan kinyilvánító fiú halálba segítésének felelősségét az orvos és kollégái nyilvánosan vállalták. Egyelőre semmilyen jogi lépést nem kezdeményeztek ellenük, illetve Vincent Humbert anyja ellen.

Szabályos bűnvádi eljárást indított viszont a napokban a périgueux-i ügyészség egy másik orvos ellen, aki arra utasította a hozzá beosztott ápolónőt, hogy halált okozó injekciót adjon be egyik menthetetlen, végállapotban lévő páciensének. Ilyen irányú kérés sem a haldokló sem családja részéről nem hangzott el. Az ügyész az esettel összefüggésben kiemelte: azért kezdeményezte az orvos perbe fogását, hogy világossá tegye: hol húzódnak azok a határok, amelyeket nem lehet átlépni. Az önkényesen cselekvő orvos ellen az elhunyt beteg hozzátartozói tettek feljelentést.