Nem sugároz az EU-tagjelölteknél a Szabad Európa Rádió

Vágólapra másolva!
Hét kelet-európai országba sugárzott adását szünteti meg az év végén a jelenleg Prágában székelő amerikai Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (RFE/RL) - jelentette be a rádió szóvivője. "Az év végén megszűnik a szlovák, a litván, a lett, az észt, a román, a bolgár és a horvát nyelvű műsor. A döntés alapvető oka, hogy a rádió működésének súlypontja a világ válságövezeteibe kerül át" - magyarázta a döntés hátterét a szóvivő.
Vágólapra másolva!

Az amerikai rádió a döntés következtében a központi prágai szerkesztőségben mintegy ötven újságírót meneszt, míg az érintett országokban szintén mintegy ötvenre tehető azon munkatársak száma, akikre a rádiónak már nem lesz szüksége. "Az utóbbi hat évben erőteljesen megnőtt a dél-kelet ázsiai és az eurázsiai térségbe sugárzott műsoraink száma. A jövőben éppen ezekbe a kritikus térségekbe fogunk sugározni, s tevékenységünk oda fog irányulni" - mutatott rá Thomas Dine a rádió elnöke.

A RFE/RL kelet-európai műsorainak megszüntetését még februárban George Bush amerikai államfő vetette fel. Azzal indokolta, hogy a régióban már előrehaladott a demokratizálódási folyamat, s az érintett országok rövidesen a NATO és az Európai Unió tagjaivá válnak. Dine szerint a végső hivatalos döntés a héten született meg Washingtonban. A rádiót ugyanis döntően a az amerikai kongresszus pénzeli.

A RFE/RL jelenleg 34 nyelven sugároz műsorokat heti 1100 órában. Ebből 19 műsor a többnyire muzulmán lakosságú országokba irányul. A közép-európai régióban a rádió továbbra is műsor sugároz Szerbia, Koszovó, Crna Gora, Bosznia, Macedónia, Moldva és Ukrajna lakossága számára. A magyar adás már a kilencvenes években megszűnt.

Az amerikai rádiót az ötvenes évek elején alapították, s eredetileg a volt kommunista országokba sugárzott műsorokat Münchenből. A kilencvenes évek közepén Václav Havel akkori cseh államfő meghívására Prágába tette át székhelyét.